Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Микола Люшняк

Читать на русском
За чотири роки в Раді нардеп Люшняк виконав лише одну обіцянку. Йому потрібно встигнути завершити земельну реформу й ліквідувати держадміністрації.
Микола Люшняк

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Микола Люшняк (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Люшняк пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №166 (Теребовля, Тернопільська область). Він входить до комітету Верховної ради України з питань аграрної політики та земельних відносин. За час каденції Люшняк дав лише 13 обіцянок, з яких одну виконав (8%), а 6 – провалив. Ще 6 зобов'язань йому потрібно встигнути виконати до закінчення терміну депутатських повноважень.

У січні 2015 року Люшняк пообіцяв, що робитиме все можливе, щоб закон про запровадження імпортного збору не був ухвалений в остаточному варіанті. Нагадаємо, що цей урядовий законопроект подали до Ради в грудні 2014 року. Він передбачав запровадження з 2015 року додаткового збору в розмірі 5% відсотків на імпортні продукти харчування й 10% – на інші товари (крім життєво необхідних). Його ухвалили в першому читанні, проте група нардепів була проти.

«У разі ухвалення закону імпортні товари подорожчали б на 12,6% (з урахуванням ПДВ), тож ми робитимемо все можливе, щоб цей закон у кінцевому варіанті не пройшов. Я переконаний, наповнення казни має відбуватися не за рахунок зубожіння українців», – заявив нардеп.

До осені 2015 року проект закону перебував у парламентських комітетах. Потім він був відхилений і знятий із розгляду Верховної ради.

Усі інші обіцянки Люшняк або провалив, або ще не виконав. Балотуючись до парламенту, він запевнив у передвиборчій програмі, що в країні буде запроваджене народне вето.

«Громадяни на референдумі зможуть скасовувати рішення органів влади та місцевого самоврядування, а також відправляти у відставку голову місцевої держадміністрації, керівника міліції та податкової, прокурора чи суддю», – записано в програмі мажоритарника.

Микола ЛюшнякНародний депутат України
Люшняк ініціюватиме запровадження народного ветоСказано 27 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Однак за чотири роки роботи в Раді нардеп не ініціював жодної законодавчої ініціативи про запровадження механізму народного вето та народного вотуму недовіри.

Аналогічна ситуація з програмною обіцянкою про народну законодавчу ініціативу: якщо законопроект підтримає 150 тисяч громадян, він розглядатиметься парламентом у першу чергу.

Люшняк так і не подав жодного законопроекту на цю тему. Зараз в Україні, згідно з Конституцією, право законодавчої ініціативи у Верховній Раді належить президенту України, народним депутатам і Кабміну.

До завершення депутатських повноважень Люшняк має виконати ще 6 обіцянок. Сумнівно, щоб він встиг реалізувати передвиборчу обіцянку про завершення земельної реформи. Відзначимо, що в 2017 році він голосував за продовження мораторію на продаж землі до 1 січня 2019 року.

Крім того, нардеп виступив автором значної кількості законопроектів, що стосуються земельного питання. Зокрема, законами вже стали його ініціативи про розширення повноважень місцевої влади з управління земельними ресурсами; щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель; про вдосконалення правил землекористування, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні.

Зараз у Раді зареєстровані ще п'ять «земельних» законопроектів, поданих Люшняком.

Влітку 2015 року нардеп заявив, що народні депутати не допустять поширення сепаратизму на Західній Україні.

«Закарпаття завжди хотіло бути автономією, тому цілком можливо, що там попрацювали провокатори. Ми знаємо чим закінчився схожий досвід на Донбасі, коли дві області фактично стали заручниками сепаратистів. Зараз російська «рука зла» намагається створити новий конфлікт, тепер уже на заході нашої країни, проте вдруге посіяти ворожнечу в нашому суспільстві ми не дамо», – заявив він.

У листопаді 2016 року парламент ухвалив проект закону щодо вдосконалення процедури застосування санкцій за сепаратизм Національною радою щодо ЗМІ. Депутат не голосував за цей законопроект.

Також Люшняку потрібно реалізувати програмні зобов'язання про вдосконалення системи оподаткування та ліквідацію держадміністрацій.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: