Борги за електроенергію перевищили 33 млрд. Наскільки це критично та що буде далі?

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

Борги населення із заявлених регулятором 33 млрд грн тут становлять лише близько 5 млрд грн, а решта 28 млрд – це борги підприємств, бюджетних установ. І це логічно – для підприємств сьогодні тарифи на 150% вищі, аніж для населення. Очевидно, що існує прямий звязок – що вищий тариф, то вищі борги/неплатежі.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив експерт із питань енергетики Андрій Герус, передає «Слово і Діло».

За його словами, оплата в енергоринок за грудень станом на початок січня становила 89%. Це безпрецедентно низький рівень, такого не було з кінця 90-х.

«Сумарно всі борги населення та підприємств із газу/електроенергії/теплі/води сягають уже під 100 млрд грн. Це катастрофа, і її масштаб лише зростає», – зазначив Герус.

Скоріш за все, ми вже пройшли точку неповернення, коли ці борги стають такими, які неможливо погасити, а єдиний спосіб – це їх списати/закрити бюджетом. КМУ ще навесні 2017 року схвалив проект закону про погашення 30 млрд грн боргів за електроенергію: частина за рахунок держбюджету, а частина – спеціальною надбавкою всім споживачам у тариф на електроенергію. За версією уряду, той, хто сам справно платить, має ще й заплатити за тих, хто не платить, додав він.

Борги за комуналку: міністр юстиції розповів, яке майно можуть описатиМіністр юстиції Павло Петренко запевнив, що в українців не будуть забирати квартири за борги за комунальні послуги.

За його словами, законопроект про списання боргів населення за ЖКП на суму 56 млрд грн також уже зареєстрований. Отже, сумарно пропоноване списання становить близько 80 млрд грн.

«Видача субсидій готівкою, без сумніву, збільшить обсяги боргів/неплатежів. Як і можливе нове підвищення цін на газ цього року», – уточнив експерт.

Резюмуючи, він зазначив, що ті, хто справно платить тарифи й податки, в цій ситуації можуть почуватися дещо специфічно.

Як повідомляється, заборгованість мешканців Деснянського району за комунальні послуги становить понад 20 млн грн.

Раніше міністр юстиції Павло Петренко розповів «Слову і Ділу», яке майно можуть описати за борги за комуналку. Повне інтерв'ю Петренка – за посиланням.

Як зростуть тарифи до 2021 року – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: