Президентські вибори: як Аваков намагається виступити в ролі арбітра

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Аваков намагається зайняти позицію арбітра в президентських виборах. Багато в чому це пов'язано з кон'юнктурними інтересами самого Авакова. Зараз, наприклад, він перебуває з візитом у США й проведе різні зустрічі з чиновниками, Волкером. Безумовно вони обговорюватимуть вибори та роль у инх МВС як арбітра.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін, оцінюючи заяви Арсена Авакова щодо підкупу виборців.

«Очевидно, що керівництво МВС уже замислюється, що буде після 31 березня або навіть після квітня. Аваков намагається дрейфувати від влади. Його заяви з приводу того, що МВС боротиметься з підкупом і скуповуванням голосів є тому свідченням. Аваков починає дрейфувати від чинного президента й думати, як зберегти свої позиції після виборів», – зазначив Якубін.

Як це не парадоксально, але кон'юнктурно це збігається з інтересом суспільства, підкреслив він.

Аваков погрожує назвати прізвища кандидатів, які використовують «брудні схеми»Він також додав, що МВС очікує фальсифікацій на виборах, а тому готується оперативно реагувати на порушення.

«Це одні з перших виборів, коли чинний президент не контролює МВС. На всіх попередніх виборах президент мав вплив на МВС, цього разу – не має. І те, що Аваков намагається виступити в ролі арбітра, ще й в інтересах суспільства. Інша річ, що тут він шукає для себе зиску – збереження своїх позицій після виборів», – пояснив експерт.

Однак у реальності не так уже й багато людей несли відповідальність. Про підкуп згадують напередодні виборів, трохи після виборів, а потім ця тема забувається, додав він.

«Приклад, який навів Аваков, із позбавленням волі на 5,5 років – одиничний випадок. Штаби не доводять до кінця справи щодо деформування волевиявлення. Це одна з причин, чому деякі схеми переходять із виборів у вибори. Друга причина – бідність населення. Звичайно, в ресурсних кандидатів з'являється бажання простимулювати волевиявлення на свою користь», – підкреслив політолог.

За його словами, зараз потрапляння в публічне поле інформації про підкуп трохи ускладнить використання мереж на цих виборах.

«Цих мереж багато. Вони накладатимуться одна на одну. Крім того, ця технологія буде знівельована ще й публічною реакцією на ситуацію», – резюмував Олексій Якубін.

«Українцю! Не продавай свій голос на виборах, не бери участь у підкупі й брехні», – написав Аваков у Twitter.

Також у відео, яке міністр прикріпив до посту, нагадується історія жінки, яку в Одеській області за підкуп виборців засудили до 5,5 років позбавлення волі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: