Хворих на кір в Україні більше, ніж в Європі. Чому українці бояться робити щеплення?

Читать на русском
Дмитро Шерембейголова правління БФ "Пацієнти України"
Олексій Бабичфахівець в медичній галузі

За даними ВООЗ, кількість хворих на кір в Європі в 2018 році перевищила 82 тисячі осіб, це найбільший показник десятиліття. Найбільше хворих минулого року було в Україні, причому сумарна кількість хворих на кір у країні вища, ніж в інших країнах регіону разом узятих. В Україні понад 53 тисяч хворих, а в інших країнах – трохи більш ніж 34 тисячі. ВООЗ вважає, що причиною такого спалаху кору в Україні є низький рівень вакцинації. У МОЗ мають намір вирішити проблему вакцинації, а Супрун уже пообіцяла, що уряд обов'язково ініціюватиме зміни до законів України, які регламентують питання вакцинації й посилять відповідальність за відмову робити щеплення.

Голова благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитро Шерембей нагадав, що найгірше відбувалося під час війни Бахтеєвої та Богатирьової за ринок вакцинації.

«Коли вони воювали, то використовували будь-які методи для того, щоб якимось чином впливати або на МОЗ, або на комітет. Інформаційно війна виглядала наступним чином. Просто транслювали сюжети, в яких розповідали, як дитина померла від вакцини, які вакцини погані й краще купувати російські вакцини та інше в такому руслі», – зазначив Шерембей.

Перерозподіл ринку тривав близько п'яти років. Ситуація супроводжувалася інформаційною атакою й найбільше впливала на батьків, додав він.

«Звичайно, якщо мати дивилася сюжет, в якому показували, що вакцина погано вплинула на дитину, це сильно демотивувало. Ця брехня впливала на модель поведінки. Що ми маємо в результаті? У деяких областях від 30% до 60% невакцинованих дітей. Накопичувальний ефект. І ми накопичили таку кількість невакцинованих дітей і дорослих, що сьогодні перебуваємо в ситуації наслідків цього накопиченого ефекту», – пояснив експерт.

На його думку, єдиний ефективний і здоровий спосіб – розповідати чесно про технології вакцини, навіщо вони потрібні та на що вони впливають.

МОЗ робить максимум, щоб мотивувати населення, й зараз уже з точки зору доступності вакцини всі лікарні України забезпечені, констатував він.

Потрібно пояснювати дорослим, батькам прості речі – п'ять хвилин часу, які потрібні для вакцинації дитини, можуть врятувати сім'ю від трагедії, уточнив фахівець.

«Ті, хто розповідає погані казки про вакцинацію, не несуть жодної відповідальності за життя тих дітей. А батьки мають розуміти, що якщо вони реально хочуть розібратися в ситуації, а не просто повірити словам, що вакцина погана, то варто врахувати наукову офіційну позицію ВООЗ про вакцину, про технології та статистику, яку кількість дітей вона врятувала», – підкреслив він.

За його словами, немає іншої технології, яка може захистити дитину, наприклад, від туберкульозу, в країні, де епідемія туберкульозу.

Спалах кору: епідеміологічна ситуація в УкраїніСпалах кору зафіксовано в Україні на початку року. Слово і Діло розбиралося, чим небезпечне захворювання і що в Україні з вакцинацією.

«Є ще й сюжети, коли діти в три роки приймають до 19 токсичних препаратів на день протягом півтора року в результаті того, що батьки не вакцинували дитину від туберкульозу», – резюмував Дмитро Шерембей.

Генеральний директор медлабораторії ДІЛА Олексій Бабич зазначив, що у США за відмову від вакцинації можна позбутися медичної допомоги, а багато страхових компаній можуть відмовляти у виплатах, якщо пацієнт хворіє на ту інфекцією, проти якої він не щеплений.

«Тобто світ уже бореться репресивними методами з цією проблемою. Але в Україні таку роботу проводити буде дуже склвдно», – уточнив він.

Експерт звернув увагу, що часто апелюють до якості вакцин, але це можна вирішити, оскільки в світі є достатня кількість визнаних виробництв вакцин.

«Якісне виробництво вакцини – 30% успіху, інші 70% – те, як вона зберігалася й перевозилася, оскільки має бути збережений холодовий ланцюг. Хто за цим стежить? Сьогодні це просто на совісті медичних компаній, приватних чи комунальних медзакладів», – підкреслив він.

За його словами, вкрай важливо, щоб вакцина зберігалася в холодильнику.

«У нашій ситуації, коли говорять про те, вакцинуватися чи ні, йдеться не стільки про якість вакцин, скільки про різні умовиводи, про шкоду вакцинації. Тобто головна проблема на психологічному, інформаційному рівні», – пояснив Бабич.

«Слово і Діло» розбиралося, чим небезпечне захворювання та яка в Україні ситуація з вакцинацією.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: