Чи зможе слідство довести, що Мангер замовив убивство Гандзюк

Читать на русском
Мангера не заарештували відразу після оголошення підозри в організації вбивства активістки. Чи достатньо в слідства доказів його провини, ми розпитали юриста.

Підозрюваний в організації вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк голова Херсонсокго облради Владислав Мангер заявив про те, що не має наміру виїжджати з країни. Нагадаємо, незважаючи на те, що генпрокурор висунув йому підозру в організації умисного вбивства активістки, Мангеру ще не обрали запобіжний захід і не затримали. Які перспективи гучної справи, «Слово і Діло» розпитало адвоката «Столичної колегії адвокатів» Геннадія Дубова.

Мангер підозрюється в організації умисного вбивства Гандзюк, вчиненого з особливою жорстокістю з корисливих мотивів, на замовлення й за попередньою змовою групи осіб. Санкція статті, за якою обвинувачується чиновник, зокрема, передбачає й довічне ув'язнення. У підписаній Юрієм Луценком підозрі також зазначено, що напад був викликаний особистою неприязню до активістки за протидію незаконній вирубці лісу.

Своєю чергою Мангер заявив, що не був знайомий із Гандзюк, не перетинався з нею ані в роботі, ані в політиці. Він також заявив про готовність бути присутніми на допитах: «Я відкритий для слідства, не збираюся нікуди їхати чи тікати».

За словами Дубова, в ситуації з Мангером правоохоронці поводяться досить нетипово. Як правило, при гучних звинуваченнях, наприклад, Єфремова, нардепів Савченко, Добкіна, їх одразу ж затримували, щойно Рада знімала депутатський імунітет і надавала дозвіл на взяття під варту. При цьому нікого не турбувало, що не можна заарештувати підозрюваного без рішення суду. Те ж саме відбувалося із затриманням Саакашвілі.

Луценко оголосив підозру Мангеру в організації вбивства ГандзюкГенеральний прокурор України Юрій Луценко підписав та оголосив підозру в організації вбивства Катерини Гандзюк голові Херсонської облради Владиславу Мангеру.

«Тут раптово згадали, що в КПК є норма, згідно з якою в переважній більшості випадків не можна заарештувати підозрюваного, не маючи рішення суду. Виходить, що Мангера викличуть до Києва на слідчі дії, потім дадуть повістку з'явитися до суду на обрання запобіжного заходу, й він сам, без конвою, має добровільно з'явитися на судове засідання», – сказав Дубов.

Не можна виключити, що таким чином Мангеру дають можливість втекти. Адже якщо він сховається від слідства, це дасть привід для заяв, що він відчуває себе винним.

За словами Дубова, для того, щоб суд ухвалив рішення заарештувати Мангера, звинувачення, по-перше, має надати вагомі докази того, що він обґрунтовано підозрюється в скоєнні злочину, по-друге, довести ризик його неналежної процесуальної поведінки: що він може переховуватися від слідства, впливати на суд і свідків, приховати сліди злочину.

Однак поки не зовсім зрозуміло, які докази того, що Мангер безпосередньо причетний до смерті Гандзюк, має в своєму розпорядженні прокуратура. «По суті, може йтися про свідчення самих співучасників злочину. Як це об'єктивно довести, незрозуміло».

Заяви Луценка про те, що в цій ситуації безальтернативно має бути застосований запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, неправильні, суд може обрати й інший запобіжний захід (наприклад, домашній арешт). Ба більше, не можна виключати ситуацію, в якій клопотання прокуратури буде відхилене й в обранні запобіжного заходу буде відмовлено.

Щодо висунутих Мангеру звинувачень, то вони можуть вважатися відповідними лише в разі, якщо вдасться довести наявність не лише об'єктивних (дії з організації та оплати нападу), але й суб'єктивних ознак злочину. Як пояснив юрист, необхідно, щоб умисел співучасників злочину, включаючи організатора, був чітко спрямований на позбавлення життя.

«Є таке поняття, як ексцес виконавця, коли організатор просив, наприклад, налякати жертву, а виконавці її вбили. Навмисно або випадково. В такому разі організатор за це не відповідає. Він отримує покарання за те, що замовив, наприклад, завдання каліцтв, але не за вбивство», – пояснив Дубов.

За словами юриста, якщо протягом слідства з'ясується, що ніхто з учасників злочину не хотів смерті жертви, фігурантів справи звинувачуватимуть за іншими статтями Кримінального кодексу. Скоріш за все, йтиметься про ч. 2 ст. 121 КК України (заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, вчинене групою осіб, що спричинило смерть потерпілого), санкція якої передбачає позбавлення волі терміном до 10 років.

Нагадаємо, генпрокурор України Юрій Луценко розповів, яким чином голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер замовив і частково організував убивство Гандзюк.

Також ми писали, що в ГПУ повідомили, коли Мангеру оберуть запобіжний захід.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: