Серед українців стало менше боржників за аліментами

Читать на русском
Особливо активно батьки виплачували борги в перші місяці дії закону, який накладає санкції на боржників за аліментами.

В Україні за рік дії закону про захист прав дітей понад 20 тисяч батьків виплатили свій борг за аліментами. Це становить 12% від загальної кількості.

Як пише «Слово і Діло», про це в понеділок, 4 лютого, повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними.

Несплата аліментів: з'ясувалося, скільки осіб не пустили за кордонСтаном на 21 грудня цього року державні виконавці винесли 133 тис. постанов, якими тимчасово обмежили виїзд за кордон громадян, які заборгували по аліментах.

Зазначається, що в перші місяці кількість боржників зменшувалася швидко. Щомісяця свої борги гасило понад п'ять тисяч осіб. Потім швидкість дещо знизилася, проте динаміка все одно залишається позитивною - щомісяця кількість боржників за аліментами стає меншою.

«Було введено чотири обмеження: виїзд за кордон, право на управління, полювання і на зброю. Найефективніша, на мій погляд, заборона виїзду за кордон. Навіть якщо робота боржника була пов'язана з відрядженнями за кордон - це не є пільгою, і обмеження будуть застосовані. За моїми спостереженнями ефективність цього закону до боржників в процентному відношенні складає не більше 10-15%», - коментує адвокат Олег Простибоженко.

Водночас адвокат зазначив і про слабкі місця реформи: не всім боржникам заборонили виїзд за кордон, не всі боржники дійсно винні, оскільки деякі з них не знають про свій обов'язок, санкції не поширюються на батьків, у яких немає грошей.

Нагадаємо, рік тому набув чинності закон про посилення відповідальності за несплату аліментів. Його санкції передбачають, зокрема, заборону залишати країну і керувати автомобілем.

У січні поточного року повідомлялося, що виплати за аліментами зросли вдвічі за рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: