Лавров звинуватив США в порушенні низки договорів з озброєнь

Читать на русском
Міністр закордонних справ Росії перерахував договори, які, на думку Москви, порушує Вашингтон.

Голова МЗС Росії Сергій Лавров заявив про порушення Договору про нерозповсюдження ядерної зброї з боку США.

Як передає «Слово і Діло», про це він сказав на нараді у президента РФ Володимира Путіна в суботу, 2 лютого, повідомляє ТАСС.

Трамп хоче новий договір про ракетиПрезидент США заявив про бажання зібрати всіх у великій і красивій кімнаті й укласти новий договір.

«Незважаючи на наші численні нагадування, Сполучені Штати в рамках НАТО допускають серйозні порушення цього договору», - заявив він.

Лавров зазначив, що договір передбачає зобов'язання ядерних держав не передавати відповідні технології з користування ядерною зброєю, «але, попри це, в НАТО проводяться так звані спільні ядерні місії, в рамках яких Сполучені Штати разом із п'ятьма державами НАТО, на території яких американську ядерну зброю розміщено, відпрацьовують навики застосування ядерної зброї за участю країн, які не є членами «ядерної п'ятірки», - стверджує він.

Глава МЗС РФ заявив, що США почали порушувати цей договір із 1999 року, коли стали випробовувати бойові безпілотні літальні апарати, які за характеристиками збігаються із забороненими Договором крилатими ракетами наземного базування.

«Потім вони використовують ракети-мішені, балістичні ракети-мішені, для випробування своєї системи протиракетної оборони, а з 2014 року вони почали розміщувати в Європі пускові установки для знову ж своїх позиційних районів протиракетної оборони - пускові установки Mk 41, які абсолютно придатні без будь-яких змін і для запуску ударних ракет середньої дальності Tomahawk», - сказав міністр.

«Зараз такі установки вже розгорнуті в Румунії і готуються до розгортання в Польщі, а також у Японії», - додав він.

Крім того, Лавров заявив, що Вашингтон своїми діями підриває можливість продовження Договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО).

«І, на жаль, неодноразові російські пропозиції почати вже зараз переговори про те, як продовжити Договір про стратегічні наступальні озброєння після 2021 року, коли закінчується перший термін його дії, не знаходять відгуку з боку Сполучених Штатів», - заявив міністр.

Більше того, Лавров заявив, що США не виконали передвиборчу обіцянку президента Барака Обами про ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ).

Раніше сьогодні стало відомо, що Росія призупиняє участь у ракетному договорі, про початок ліквідації якого напередодні заявили в США.

Як повідомлялося, президент Дональд Трамп пообіцяв, що США почнуть розробку варіантів військової відповіді на порушення Росією угоди. Він також заявив, що хотів би укласти з Росією новий договір про ракети.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: