Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Микола Лаврик

Читать на русском
Народний депутат Микола Лаврик не виконав жодної обіцянки за весь час роботи нинішнього скликання Верховної Ради.
Микола Лаврик

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Микола Лаврик (фракція «Блоку Петра Порошенко»).

Лаврик пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №161 (Ромни, Сумська область). Він є членом комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики. За час каденції Лаврик дав лише 12 обіцянок і за чотири роки не виконав жодної з них. Ще 3 обіцянки нардеп провалив, а 9 – має реалізувати до закінчення депутатських повноважень.

Балотуючись до парламенту, Лаврик у своїй передвиборчій програмі обіцяв ініціювати закріплення на законодавчому рівні «прив'язки» пенсій, заробітних плат до долара США або євро. Однак досі нардеп не зареєстрував жодної законодавчої ініціативи на цю тему.

Не виконав Лаврик ще одну передвиборну обіцянку – про те, що орендарі землі вже в 2015 році відраховуватимуть платежі на розвиток села (дороги, медицину, освіту) з кожного гектара землі: по 200 гривень на рік ті, хто не пов'язаний із тваринництвом, і по 100 гривень на рік – у тій місцевості, де розвивається тваринництво.

Законопроект про перегляд податкової ставки на земельні ділянки сільськогосподарського призначення був внесений до Ради 1 грудня 2015 року. Одним із його авторів був зазначений Микола Лаврик. Законопроект передбачає внесення змін до Податкового кодексу України, якими пропонувалося збільшити нижній рівень ставки податку за земельні ділянки сільськогосподарського призначення на 1%. Верхня межа ставки зазначеного податку при цьому не встановлюється.

Однак проект закону не виносився на голосування в парламенті. Разом із цим в Україні так і не був запроваджений додатковий податок для орендарів землі.

На рахунку нардепа є ще одне нереалізоване програмне запевнення – закріпити на законодавчому рівні право місцевих громад управляти використанням природних ресурсів, у тому числі видобутком нафти й газу, та в розподілі доходів. Нардеп не зареєстрував жодного законопроекту на цю тему.

До нових парламентських виборів залишилося менш ніж рік, а Лаврик не встиг реалізувати ще 9 обіцянок, більшість з яких записані в його передвиборчій програмі. Він мав намір домагатися капітального ремонту та реконструкції автомобільних доріг, що проходять територією округу. Однак поки не зафіксовано будь-якої активності депутата в цьому напрямку.

Аналогічна ситуація із запевненням, що Лаврик домагатиметься ліквідації штучних монополій із продажу м'ясомолочної продукції на ринках округу.

Ще нардеп запевняв, що ініціюватиме на законодавчому рівні доступні кредити з річною ставкою 5-8% для малого та середнього бізнесу й створення комплексних кооперативів.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: