Заявка на членство в ЄС у 2024 році. Чи реальні терміни та чи зробить це країну успішною?

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Заявлений 2024 рік – це умовні рамки. У нас уже неодноразово називалися дати вступу і до ЄС, і до НАТО. Це радше якийсь передвиборчий орієнтир.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи заяву президента Петра Порошенка про те, що Україна подасть заявку на членство в ЄС у 2024 році.

«На сьогодні прорахувати готовність подачі заявки на вступ до ЄС проблематично. Дуже багато проблем внутрішньополітичних, внутрішньоекономічних, які пов'язані із ситуацією в Україні. Давати чіткі прогнози саме про рівень готовності України відповідати всім критеріям ЄС складно. Нам потрібно розібратися з першочерговими пріоритетами», – зазначив Пашков.

Тим більше угода з ЄС, яка є дорожнім покажчиком реформ, розрахована на десятирічний період, і виконується цей документ Україною не дуже ефективно, додав він.

«Можливо, що це просто маяк, на який ми можемо орієнтуватися. Але говорити, що до 2024 року Україна виконає всі умови й буде готова до членства, неможливо», – підкреслив експерт.

Ба більше, низка хвиль в ЄС, розширення Євросоюзу говорять про те, що багато рішень щодо приєднання країн, особливо Східної Європи, ухвалювалися з огляду на політичні міркування. Це стосувалося Румунії та Болгарії, уточнив він.

«Ми не знаємо, яким буде ЄС у 2024 році, які зміни відбудуться на той час, якою буде політика та орієнтація, а може, й інші вимоги. Тим більше з огляду на сьогоднішні різні неспокійні процеси в ЄС», – пояснив фахівець.

Тому 2024 рік – це умовно. Для нас головне – враховувати розвиток внутрішньої ситуації в країні й тенденції ЄС, акцентував він.

Членство в ЄС – це лише інструмент. Вступ до ЄС – це не самодостатня мета. Наївно вважати, що якщо Україна стане членом ЄС, то населення відразу заживе дуже добре, так не буває.

За його словами, практика європейських країн показала, що вступ до ЄС не є гарантією успішного й безхмарного життя. Для України є кілька пріоритетів загалом – ЄС, євроатлантична інтеграція, співпраця зі США та протистояння РФ.

«Протиставляти НАТО та ЄС, хто з них пріоритетніший, також не варто. ЄС – це союз, заснований на соціально-економічних, політичних, гуманітарних цінностях, ідеях в Європі. НАТО – це військовий блок. Для нас рівноцінні обидві організації. Але перспективи вступу як до ЄС, так і до НАТО туманні», – резюмував Михайло Пашков.

Нагадаємо, Олександр Турчинов 18 серпня 2014 року запевнив, що через 5 років Україна буде готова стати членом Євросоюзу.

До яких країн українці можуть подорожувати без віз – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: