Як зростатиме середня зарплата в 2019 році?

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт
Василь Юрчишин

Цього року за рівнем середньої зарплати Україна може вийти на 10 тисяч гривень. Це навіть базовий сценарій.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт Андрій Блінов, оцінюючи прогноз голови уряду щодо зростання середньої зарплати до 10,5 тисяч гривень у 2019 році.

«Незабаром з’являться дані щодо середньої зарплати за останні місяці минулого року. Слід врахувати, що в листопаді було 9200 гривень, а грудень доволі аномальний місяць у тому сенсі, що завжди відбувається стрибок середніх зарплат. Це пов’язано з преміями, іншими виплатами. Відповідно, вже в грудні 2018 року ми були близькими до позначки 10 тисяч гривень на місяць», – зазначив Блінов.

Однак середній рівень зарплат 2018 року був усе ж таки меншим за 10 тисяч гривень, приблизно 8-8,5 тисяч, додав він.

Цього року, за його словами, вийти на показник 10 тисяч гривень за рівнем середньої зарплати можливо. Показники, які закладені до бюджету – інфляція та економічне зростання, – дозволять вийти на такий рівень.

«Як би не завершилися вибори, як би не розвивалась економіка, це, в принципі, базовий, реалістичний сценарій», – уточнив він.

«За даними, які стосуються лише 8 мільйонів офіційно працевлаштованих, ми маємо середню зарплату, яка, можливо, на кінець року вийде на 10 тисяч гривень. У середньому вона точно перетне цю позначку», – констатував Блінов.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин зазначив, що середня зарплата зростатиме більше, ніж інфляція.

«Хоча тут важливо враховувати, про який рівень інфляції йдеться. Якщо це показник 7-8%, який записаний у бюджеті, то, звичайно, набагато вище. Реальний показник – близько 12%. Приблизно на стільки ж – 12-14% – і зросте середня зарплата», – підкреслив він.

Це вже тенденція кількох останніх років, коли середня зарплата трохи перевищує рівень інфляції. Однак, на його думку, важливіша проблема пов'язана не із зарплатою, а з мінімальними соцстандартами.

Нагадаємо, 18 лютого 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що в 2018 році середня зарплата становитиме близько 10 тисяч гривень.

Раніше аналітики порталу розповіли, як змінилася купівельна спроможність українців за три роки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: