Світ вшановує пам'ять жертв Голокосту

Читать на русском
Голокост – це геноцид єврейської раси в роки Другої світової війни.Холокосту піддалися понад 6 млн євреїв.

Щорічно 27 січня відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

Про це пише Слово і Діло.

Історичні дані

Голокост – це геноцид єврейської раси в роки Другої світової війни. Холокосту піддалися понад 6 млн євреїв.

Дата 27 січня обрана не випадково. Саме 27 січня 1945 року Червона армія визволила перший і найбільший гітлерівський концтабір Аушвіц (польська назва - Освенцім). Тільки тут, в 70 км від Кракова, за роки війни - з 41-го по 45-й - було вбито більше 1,4 млн осіб, з яких 1,1 млн були євреями.

На момент звільнення радянськими солдатами в концтаборі містилися 3 тис. євреїв. Саме цей табір вважається головним символом Голокосту.

За оцінками дослідників, в Україні, під час окупації, німецькі фашисти стратили близько 1,5 мільйона євреїв. Більше їх кількість загинуло тільки в Польщі.

День пам'яті жертв Голокосту. 2019

«Голокост – це жахливий злочин нацистів, який став однією з наймасштабніших катастроф в історії людства», - написав Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook.

«З сумом у серці згадуємо мільйони загублених тоталітарним нацистським режимом життів. Ці болісні роздуми – застереження для нас і для майбутніх поколінь, до чого може призвести політика нетерпимості та ненависті. Пам’ятаємо і ніколи не допустимо повторення помилок минулого», – зазначив Президент.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко має намір створити національний меморіал пам'яті жертв Бабиного ЯруСказано 24 лютого 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

У свою чергу, мер Києва заявив, що питання створення Меморіального центру, присвяченого Холокосту, є одним з ключових завдань, які він поставив перед собою як мер.

Нагадаємо, 24 лютого 2016 року мер Києва Віталій Кличко висловив переконання щодо необхідності створення національного меморіалу пам'яті жертв Бабиного Яру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: