П’ята річниця Революції Гідності: які уроки має винести Україна

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Зараз про Майдан пишуть різне. Головне для України – винести організаційні уроки.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політтехнолог Петро Охотін, пише «Слово і Діло».

«По-перше, влада в Україні має тенденцію до наступу на свободу громадян. Людського там мало. Після 2004 року (Помаранчева революція) нам здавалося, що «червоні прапорці» нової держави розставлені. Янукович і «сім’я» показали, що це не так», – зазначив Охотін.

Тому розслаблятися не можна й зараз, додав він.

По-друге, стабільність системи залежить від стабільності кількох кланів (орбіти Фірташа, Ахметова, Коломойського, Новинського тощо). Вони отримують ресурси з природних монополій і корупційних потоків, уточнив експерт.

За його словами, навіть більш-менш чесному середньому бізнесу фактично неможливо конкурувати з ними в масштабі країни: перші сидять на «кранику», другі – беруть із бізнесу.

«Звідси завдання на наступну фазу розвитку країни – обрубати паразитарні утворення та вплив кланів або ж програти. Схема може бути такою: податок на власність, яка була здобута сумнівним шляхом у часи приватизації; розмова в стилі «Хлопці, живемо тепер по-чесному»; якщо «хлопці» живуть по-старому, то з ними говорять спеціально навчені люди (в ідеалі – спецслужби). Хтось із «хлопців» їде на зустріч до Бориса Березовського, інші – роблять висновки», – підкреслив він.

П'ять років після початку революції: чи збулися обіцянки політиківРівно п'ять років тому в Україні почався Євромайдан. Тоді зі сцени від політиків звучало багато обіцянок. Що встигли виконати, розбиралося Слово і Діло.

Інакше не запрацює, констатував політтехнолог.

«Перемогу отримують групи, які мають інтерес і вміють працювати системно. Страшні назви, постійні «чищення зброї» та «махновщина» програють централізованому апарату», – пояснив він.

Крім того, експерт наголосив, що техніка безпеки революції працює перші півроку. Вже в листопаді 2014 року було помітно: структурних змін еліт немає, просто вигнали найбільш жадібного з виводком. 2015-2018 роки підтвердили це спостереження.

«Соціальні мережі не ходять на вибори. Ймовірно, і роль їх у протестах перебільшена. Відкриваємо соціально-демографічну структуру населення, аналітику ЗМІ, де вони беруть інформацію, рахуємо», – додав він.

Головне – не обманювати себе, наголосив політтехнолог.

«Далі – лише боротьба організацій. Структур. А свої цінності до цитатників впише переможець», – резюмував Петро Охотін.

Чи пам’ятаєте ви всі вимоги Євромайдану та обіцянки політиків, можна дізнатися, пройшовши наш тест.

Також «Слово і Діло» розбиралося, що п'ять років тому обіцяли політики й що з цього виконали.

Як після Революції Гідності змінилися ціни – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: