Форум у Давосі: чи готові інвестори вкладати в Україну

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст

Форум у Давосі – хороша нагода для України з іміджевої точки зору, але з приводу залучення інвесторів є складнощі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, голова Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслав Биковець, оцінюючи участь України у Давоському форумі.

«Якщо говорити з точки зору великого бізнесу, інвестування в окремі галузі, то, звичайно, ця подія корисна. На заході присутні не лише політики, але й представники великого бізнесу, які можуть мати пропозиції щодо співпраці. Україна також має можливість запропонувати співпрацю», – зазначив Биковець.

Форум у Давосі – це відразу кілька факторів: імідж, налагодження контактів та можливість залучити інвестиції в економіку, додав він.

На його думку, є декілька факторів, що відлякують інвесторів і не дозволяють вкладати кошти в Україну.

Україна та МВФ підписали нову програму: ключові умови отримання траншівМВФ може цього року виділити Україні ще два транші – загалом, це близько 2,5 мільярдів доларів.

«Перш за все, звичайно, окупація Криму та війна на Донбасі. Будь-яка країна, що перебуває в нестабільному стані, викликає пересторогу. Однак ще один фактор, який взагалі роз’їдає суспільство та підприємницьке середовище, – корупція. Багато інвесторів не хочуть працювати з корумпованою країною», – пояснив експерт.

Були випадки, коли інвестор уже зайшов на ринок, почав вкладати кошти й працювати в Україні, але на певному етапі просто зупиняв співпрацю, нагадав він.

«Хабарництво, зволікання з вирішенням певних питань, навіть процедурних – іноземні інвестори просто не розуміли, як працювати в такій країні», – підкреслив економіст.

Ще один фактор, який відштовхує інвесторів, – нестабільність та недосконалість нормативно-законодавчої бази, констатував він.

«Є ціла низка проблем, які існують у різних сферах підприємницької та господарської діяльності. Зокрема, дозвільна система, система ліцензування, державного нагляду контролю та інші. Проблеми з митницею, податковою системою, повернення ПДВ. Бізнес не може прозоро працювати й отримувати прибутки», – уточнив фахівець.

У підсумку, навіть якби інвестори хотіли вкласти кошти, вони вкладатимуть їх у ту країну, де таких проблем немає чи принаймні вони мінімальні, наголосив він.

«Для чого витрачати час і ризикувати власними коштами? Тому форум у Давосі – це хороша можливість налагодити контакти й підтримати імідж, але з точки зору бізнесу та інвестування це не змінює ситуацію», – резюмував В’ячеслав Биковець.

Нагадаємо, Україна та МВФ підписали нову програму. Ключові умови отримання траншів – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: