Чи може Україна обійтися без транзитного контракту з «Газпромом»?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Європейське енергетичне право на нашому боці, враховуючи договір про Асоціацію, договір про енергетичне співтовариство. Ці інструменти мають запрацювати. Європейська сторона має бути не просто спостерігачем.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи газові переговори «Нафтогазу» та «Газпрому» за посередництва Єврокомісії.

«Вихід із ситуації є. Якби в Єврокомісії було консолідоване бачення, то транзитний контракт із «Газпромом» не потрібен взагалі. Він мав би бути трансформований у серію контрактів на транспортування газу через українську ГТС, які були б підписані між європейськими клієнтами «Газпрому» та оператором нашої ГТС. Причому газ передаватиметься на східному українсько-російському кордоні», – зазначив Гончар.

Таким чином, ми б не мали відносин із російським «Газпромом», уточнив він.

Новий газопровід та енергонезалежність: що українські чиновники обіцяють з приводу газуВолодимир Гройсман обіцяв, що за кілька років Україна обходитиметься лише власним газом. Що ще на цю тему обіцяли чиновники – в матеріалі Слова і Діла.

За його словами, європейським клієнтам «Газпрому» навіть не потрібно було б переписувати свої контракти, а лише відкоригувати в частині, що стосується статті та пункту здачі-приймання газу.

«Просто замість Ужгорода має фігурувати Суджа. А далі німецька, французька, італійська компанії, які імпортують газ, інші трейдери просто підписують угоду на транспортування газу через ГТС України з оператором», – пояснив експерт.

Проблема в тому, що ніхто не хоче змінювати усталену з часів холодної війни практику. Радянського Союзу немає вже більш ніж 20 років, а його газовий кордон зберігся з часів холодної війни, додав він.

За його словами, прослідковується інертність Європи, коли Єврокомісія не демонструє належної волі, щоб стимулювати своїх суб’єктів ринку до зміни наявної практики, тим більше вони нічим не ризикують.

«Просто вони розцінюють це по-іншому», – підкреслив фахівець.

На його думку, за всієї неоднозначності ситуація має й певні переваги, тим більше «Нафтогаз» продемонстрував доволі послідовну позицію щодо стягнення з «Газпрому» активів за рішенням Стокгольму.

«Однак, як бачимо, позиція «Газпрому» від цього не змінилася. Хоча його оточення говорить, що за певних обставин перегляд пунктів може бути відбутися. Проте це говорить не «Газпром», – резюмував Михайло Гончар.

Як відомо, термін дії контракту на транзит російського газу до ЄС від 2009 року спливає 1 січня 2020 року.

Що обіцяли українські політики щодо газу – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: