В Україні відзначають День соборності

Читать на русском
Офіційним святом День соборності став після указу президента Леоніда Кучми від 21 січня 1999 року.

Україна 22 січня святкує День соборності. Саме в цей день 99 років тому був проголошений Акт возз'єднання («Акт злуки») Української народної республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).

Сталося це на Софійській площі в Києві, повідомляє «Слово і Діло».

Водохреща-2018: хто з українських політиків скупався в ополонціСьогодні українці святкують Водохреща. Слово і Діло подивилося, хто з наших політиків набрався сміливості й занурився в ополонку.

З 1990 року в Україні існує неофіційна традиція святкувати День соборності за допомогою «живого ланцюга». 21 січня 1990 року було організовано «живий ланцюг» між Києвом і Львовом як символ духовного єднання українських земель, а після цього щорічно аналогічними акціями «об'єднують» берега Дніпра та інших річок у різних містах країни.

Офіційним святом День соборності став після указу президента Леоніда Кучми від 21 січня 1999 року. У грудні 2011 року тодішній президент Віктор Янукович скасував День свободи 22 листопада і День соборності 22 січня і заснував День соборності і свободи 22 січня. Через три роки в листопаді 2014 року діючий глава держави Петро Порошенко заснував День гідності і свободи 21 листопада, повернувши 22 січня святкування Дня соборності.

22 січня в Києві відбудеться низка святкових заходів за участю керівництва держави. Так, планується покладання квітів до пам'ятників Грушевського та Шевченка, а також інших видатних діячів в історії України, в тому числі учасників Революції гідності і АТО на сході країни.

«Крім того, 22 січня на мосту Патона відбудеться акція «День соборності України», а на тротуарній частині вул. Хрещатик (від Європейської до Бессарабської площі) в той же день пройде Всеукраїнська казначейська акція «Об'єднаймо Україну», - повідомили в прес-службі столичної адміністрації.

Також в Києві пройде ряд конференцій, фото- і книжкових виставок та інші заходи.

На час святкування можливі обмеження руху транспорту в центрі столиці. Так, уже відомо, що 22 січня з 11:00 до 12:00 заборонять рух на вул. Городецького від Хрещатика до вул. Заньковецької в обох напрямках.

Раніше Порошенко привітав українців з Різдвом за юліанським календарем.

Відзначимо також, 19 січня українці відсвяткували Водохреща. Це третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: