З'ясувалося, скільки українців складають заповіти

Читать на русском
За даними Державної служби статистики, в 2017 році померли 574 тисячі людей, а заповітів було підписано 146 856.

За даними Державної служби статистики, в 2017 році померли 574 тисячі людей, а заповітів було підписано 146 856. Виходить, що майже кожен 4-й українець підписує заповіт. А в 2018 році було складено 145 380 заповітів.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Опендатабот.

Заповіт – це документ, у якому людина розповідає, що станеться з її майном після смерті та допомагає уникнути непорозумінь між родичам.

Залежно від цілей, заповіти можуть бути декілька видів.

  • Заповіт з умовою. Наприклад, хто з онуків першим народить дитину, тому дістанеться квартира, або будинок отримає дочка, якщо вона пускатиме туди жити брата померлої. Або дати розпорядження. Один із найпопулярніших прикладів – описати, як саме має відбуватися поховання.

  • Спільний заповіт. Чоловік і дружина складають такий заповіт щодо спільного майна.

  • Секретний заповіт. Він посвідчується нотаріусом без ознайомлення з його змістом. Людина може скласти такий заповіт, запечатати його в конверт, підписати й подати його в такому вигляді до нотаріуса. А нотаріус ставить на конверті свій посвідчувальний напис, скріплює печаткою й у присутності заповідача поміщає його в інший конверт та опечатує.

Пріоритетне право на спадкування мають люди, зазначені в заповіті. Якщо самого заповіту немає або він недійсний, або зазначені в заповіті люди відмовляються від спадку, лише тоді цей спадок отримують спадкоємці за законом (родичі). Єдининий виняток – неповнолітні діти або непрацездатні батьки, діти, вдова/вдівець. Незалежно від змісту заповіту вони успадковують половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом.

Насамперед заповіт можна підписати в нотаріуса. Проте якщо доступу до нотаріуса немає, заповіт можуть посвідчити відповідні посадові особи. Наприклад, якщо людина в лікарні, посвідчити може головний лікар, якщо у військовій частині – командир частини тощо.

Також нагадаємо, в Держстаті повідомили, що залишається істотним перевищення кількості померлих над кількістю народжених: на 100 померлих 58 народжених.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: