Рівень бідності в Україні знижується – Держстат

Читать на русском
За рік кількість українців, які живуть за межею бідності, скоротилася на 9,2 відсотка, стверджують у Держстаті.

За рік добові витрати українців на їжу зросли на 10 гривень – до 64 гривень на добу.

Як інформує «Слово і Діло», такі дані наводить Держслужба статистики в аналітичному звіті за перше півріччя 2018-го.

Чому Україна не може подолати межу бідності та що з цим робити?17 жовтня в світі визнане міжнародним днем боротьби за ліквідацію бідності. До цієї дати Світовий банк оприлюднив шокуючі цифри – за межею бідності живе майже четверта частина населення планети.

У відомстві стверджують, що за рік кількість українців, які живуть за межею бідності, скоротилася на 9,2%. Однак 33,9% громадян країни (14 млн осіб) все ще отримують на місяць менше від фактичного прожиткового мінімуму (3261 грн у серпні). При цьому фінансова прірва між 10% найбагатших і найбідніших українців збільшилася за рік на 0,2%. За підсумками 6 місяців 2018-го середньостатистичний «товстосум» отримував у п'ять разів більше за середнього бідняка.

При цьому наголошується, що якість харчування українців за рік помітно покращилася. Люди стали набагато більше їсти риби та морепродуктів (+8%), на 3% більше вживають фруктів, ягід, горіхів, винограду. А м'яса в їхньому раціоні стало більше на 2%.

При цьому на 3% менше вони їли картоплі, на 1% – хліба та молочних продуктів. Хоча в абсолютних цифрах в раціоні українців усе ще домінують найдешевші продукти: хліб, овочі та молоко.

На купівлю непродовольчих товарів середньостатистичне домогосподарство витрачало 39% своїх доходів. Майже половина з них (17% в структурі загальних витрат) йшли на оплату послуг ЖКГ – це на 2% менше, ніж було роком раніше. 5% доходів люди витрачали на одяг, 4% – на ліки.

Зазначимо, за даними Рахункової палати, рівень бідності в Україні за підсумками 2017 року збільшився до 27%.

Раніше повідомлялося, що українці витрачають на продукти понад половини доходу.

Також українців визнали однією з найбідніших націй у світі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: