Врятувати Ханський палац: Україна звернулася до ЮНЕСКО

Читать на русском
Україна закликає ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) вжити заходів для збереження Ханського палацу в Бахчисараї.

Україна закликає ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) вжити заходів для збереження Ханського палацу в Бахчисараї.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства закордонних справ, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Українські Новини.

Військова техніка Криму: чому Путін хоче віддати кораблі Києву та в якому стані український флотПутін заявив, що Росія готова передати Україні військові кораблі та авіатехніку з Криму. В якому стані були Військово-морські сили України в 2014 році та чи потрібно приймати пропозицію РФ, розповіли експерти.

Згідно з ним, у п'ятницю під головуванням заступника міністра закордонних справ Сергія Кислиці відбулося засідання Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, під час якого обговорювалася ситуація навколо Ханського палацу в Бахчисараї.

«Учасники засідання констатували, що ситуація в області культури на території окупованої Росією Криму викликає глибоке занепокоєння та обурення діями російських окупаційних властей, які фактично здійснюють масовий, добре спланований наступ на унікальний мультикультуралізм на Кримському півострові», - йдеться в повідомленні.

Зокрема МЗС стурбований проведенням Росією так званих «реставраційних робіт на території пам'ятки національного значення України, невід'ємної частини культурної спадщини кримськотатарського народу - Ханського палацу в Бахчисараї, які становлять реальну загрозу знищення історичної і культурної цінності цього пам'ятника.

Наголошується, що палац включений до попереднього списку для внесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО ще в 2003 році.

За результатами обговорення проблеми учасники вирішили вжити додаткових заходів з метою активізації міжнародних зусиль, перш за все по лінії ЮНЕСКО, для збереження Ханського палацу в Бахчисараї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: