У Раді заявили про загрозу масової вакцинації від кору

Читать на русском
Комітет парламенту з питань охорони здоров'я попереджає про ризики вакцинації від кору під час епідемії грипу.

Комітет парламенту з питань охорони здоров'я попереджає про ризики вакцинації від кору під час епідемії грипу.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на інформаційне управління Верховної Ради.

У МОЗ розповіли, хто найчастіше хворіє на кір в УкраїніВ Україні захворюваність на кір зростає – за минулий тиждень на кір захворіли 2 138 людей.

Так, члени комітету заслухали завідувачку кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця Ольгу Голубовську щодо проведення масової вакцинації проти кору в період загострення епідемічної ситуації з грипу та ГРВІ.

«В Україні другий рік триває безпрецедентна епідемія кору й ситуація загострюється. Зараз це відбувається на тлі епідемічного зростання захворюваності грипом, зокрема й зі смертельними випадками», – зазначила Голубовська.

Вона підкреслила, що проводити масову вакцинацію від кору зараз «категорично не можна».

«Вакцинація є правильним методом масової профілактики тяжкого перебігу кору й запобігання смерті. Водночас під час погіршення епідситуації щодо грипу значно зростає індивідуальний ризик негативних подій – як безпосередньо пов’язаних із вакцинацією від кору, так і з ослабленням стійкості до інших інфекцій, у тому числі грипу. Отже, проводити масову вакцинацію наразі категорично не можна. Такі дії не лише не досягнуть мети, а й можуть підірвати довіру населення до вакцинації загалом», – пояснила завідувачка кафедри.

Крім того, голова комітету Ольга Богомолець наголосила, що вакцинація від кору є необхідною, «але виникають додаткові ризики у вигляді дискредитації самої вакцинації та збільшення смертності при проведенні її під час епідемії грипу».

«Комітет ухвалив звернення до Кабінету міністрів, Ради національної безпеки та оборони України, а також керівників тих областей, де зафіксоване перевищення епідемічного порогу з грипу, з відповідним попередженням», – ідеться в повідомленні.

Нагадаємо, за період із 28 грудня 2018 року до 11 січня 2019 року на кір в Україні захворіли вже 5059 осіб.

Також повідомлялося, що протягом 2018 року понад 54 тисячі українців захворіли на кір.

Додамо, станом на 10 січня в Україні з початку 2019 року п'ятеро людей померли від ускладнень, викликаних вірусом грипу типу А.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: