Нацбанк назвав зовнішні ризики для України

Читать на русском
Фінрегулятор найбільше побоюється торгової й справжньої війни. А також ослаблення інтересів інвесторів і відтоку капіталу.

Головними зовнішніми ризиками в 2019 році є посилення зовнішньої військової агресії проти України, торгові війни та уповільнення світової економіки, ослаблення інтересу інвесторів до країн, що розвиваються, й відтік капіталу з цих країн.

Про це йдеться в Програмі дій Національного банку на поточний рік, пише «Слово і Діло».

Нацбанк розповів про зростання економіки до кінця рокуОсновним драйвером зростання ВВП у III кварталі виступав внутрішній попит – як споживчий, так і інвестиційний.

Як наголошується в документі, все ще можливі спроби зовнішнього військового втручання в українські справи з боку Російської Федерації.

«Останнім часом агресія Росії набуває нових форм. Ситуація в Азовському морі залишатиметься напруженою», – йдеться в документі.

Крім того, активізація торгових воєн найбільших економік світу може спричинити уповільнення зростання світової торгівлі з відповідними проблемами для глобальної економіки.

«Негативним ефектом таких протистоянь може бути надлишок пропозиції сировинних товарів в окремих регіонах світу з відповідним тиском на ціни в бік зниження. У такому разі, а також у разі погіршення доступу до окремих ринків збуту, валютні надходження від експорту можуть скорочуватися. Це може позначитися на динаміці обмінного курсу гривні й, відповідно, інфляції», – вважають експерти НБУ.

Ризиком є ​​ослаблення інтересу інвесторів до країн, що розвиваються, та відтік капіталу з цих країн.

«Досить швидкий перехід центральних банків провідних країн до жорсткості монетарної політики визначає відтік капіталу з країн, ринки яких розвиваються, зокрема України. Відповідно, посилюється стурбованість експертів щодо можливого наближення світової економіки до фази спадання», – зазначили в НБУ.

«Від стану глобальної економіки, розгортання протекціоністських настроїв в світі, динаміки цін на сировинні товари і апетитів інвесторів до країн, що розвиваються, залежить здатність знизити інфляцію і перейти до вільного руху капіталу. А посилення зовнішньої військової агресії може поставити під загрозу не лише потенційні досягнення, а й досягнення минулих років», – наголошується в документі.

Нагадаємо, в 2018 році міжнародні резерви України зросли до п'ятирічного максимуму, збільшившись за підсумками року на 10,6%, й досягли 20,8 мільярда доларів. Також Нацбанк заявив про зростання грошової бази. В грудні 2018 року грошова база зросла на 0,8%, повідомили в Національному банку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: