Хто та чому штовхає Зеленського в політику й для кого це удар?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Оголошення Зеленського про участь у виборах було неповагою до інституту президента. Безвідносно до Порошенка.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи наміри Володимира Зеленського брати участь у президентських виборах.

«Є симпатики, є жорсткі опоненти президента Порошенка. Це нормально в будь-якій країні. Однак робити оголошення про свою участь у виборах у той час, коли мало бути привітання президента, некоректно. Це не порушення закону, все в межах законодавства, але заява була зроблена з неповагою до інституту президента як такого», – зазначив Дуда.

При тому, що якоїсь вигоди від того, що це було зроблено саме так, немає, додав він.

Щодо самого Зеленського, то навряд чи він досягне тих цілей, які, очевидно, ставить перед собою людина, що стоїть за цим політичним маневром, – Коломойський, уточнив політолог.

«Зрозуміло, що для Коломойського є актуальною певна помста Порошенку. Саме президент Порошенко в межах деолігархізації позбавив Коломойського потужних активів. Насамперед «Укрнафти» та ПриватБанку. Безперечно, є якась озлобленість, бажання реваншу хоча б таким чином. Проте це неправильно обраний спосіб такої помсти, якщо це помста», – підкреслив він.

Місія Зеленського. Колонка Леоніда ШвецяТе, що Зеленського розглядають як кандидата в президенти, говорить про серйозну кризу з кандидатами з політики.

За його словами, Зеленський як кандидат не б’є прямо по електорату Порошенка. Можливо, лише по певному резерву Порошенка.

«Резерв Порошенка – на м’якому сході, тобто це люди, які є проукраїнськими лише за раціональним розрахунком. Емоційно вони підтримують «русский мир», але розумом вони не хочуть катастрофи в Одесі, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, як у Донецьку, що був заможним регіоном. Зараз цей регіон зруйнований, перетворився на безперспективну територію на десятки років. Ані Одеса, ані Харків не хочуть цього повторити. Тому вимушено вони сьогодні так чи інакше демонструватимуть центроорієнтованість», – пояснив експерт.

Цей електорат і представляє Зеленський, це більшою мірою конкурування на полі Тимошенко. Згідно з опитуваннями піврічної давнини, де визначалося, хто з кандидатів є найбільш проросійським, саме Тимошенко мала майже однакову кількість голосів людей, які вважали, що вона є і проросійською, і проукраїнською. В рейтингу «проросійськості» Тимошенко посідала третє місце, нагадав він.

«Саме по Тимошенко буде основний удар у першому турі від висування Зеленського в умовах, якщо він таки буде висунутий і не зніме свою кандидатуру перед виборами. Не можна виключати такого варіанту», – резюмував Андрій Дуда.

Що думають соцмережі про намір Зеленського йти в президенти – в нашому огляді.

Що обіцяють виконати потенційні кандидати в президенти – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: