Розписка для сексу не потрібна: для чого запровадили нову норму закону про статеві злочини

Читать на русском
Тепер за зґвалтування до в'язниці може сісти і жінка, і один із подружжя. Також законодавство захищає дітей від насильства в сім'ї.

Після набуття чинності законом, який вносить зміни до Кримінального кодексу щодо відповідальності за статеві злочини, зокрема зґвалтування, в інтернеті з'явилися зразки розписок, які нібито необхідно брати, щоб отримати офіційну згоду на секс. Звичайно ж, розписки не потрібні, але ми попросили юристів роз'яснити, в чому суть змін законодавства й до чого вони призведуть.

«У нових нормах закону використана шведська модель правового врегулювання відповідальності за протиправні дії проти статевої свободи, яка побудована на тому, що має бути обопільна статева згода. На мою думку, кардинально нічого не зміниться й, безумовно, не потрібні жодні розписки про згоду, які є просто жартами», – пояснив адвокат Андрій Подосинов.

За словами юриста, йдеться про зміни у формулюванні деяких норм законодавства, що стосується кримінальної відповідальності за зґвалтування.

Як пов'язані підліткова злочинність і насильство в сім'ї?Насильство і жорстокість у сім'ях є основною причиною майбутніх проблем із законом у підлітків. «Слово і Діло» відстежило зв'язок між підлітковою злочинністю і домашнім насильством.

«Раніше були певні складнощі при доведенні зґвалтування в шлюбі. Як правило, сприймалося, що зґвалтування може здійснити лише чоловік. Нове формулювання закону передбачає, що за зґвалтування може бути покарана й і жінка або один із подружжя», – уточнив Подосинов.

Не те щоб законодавство привели у відповідність до європейського, радше врегулювали вирішення наявних усуспільстві проблем, зокрема проблеми сімейного насилля, а також статевих злочинів щодо жінок, дітей, а іноді й до чоловіків. Якщо раніше поліція вважала за краще не втручалася в особисті відносини подружжя, то тепер, якщо один із них зґвалтує партнера (наприклад, якщо вони вже не живуть разом, але ще не розлучилися), то цілком може потрапити до в'язниці.

«Один з аспектів цієї проблеми – посягання на статеву недоторканність. Нова норма закону чітко розписує, що є незгодою, й передбачає відповідальність за примусове вчинення статевого акту, в тому числі щодо дітей», – уточнив Подосинов.

Намагаючись дублювати деякі положення певних європейських країн, де може застосовуватися зовсім інша правова практика, ми можемо зруйнувати те, що в нас є й працювало досі. Таку думку висловив адвокат «Столичної колегії адвокатів» Геннадій Дубов.

«Відповідальність за статеві злочини була передбачена Кримінальним кодексом завжди – і в радянському, і в українському законодавстві. У нас просто іноді спрацьовує як фетиш прагнення оновити законодавство, лише задля того, щоб було як в Європі. Ніби від цього стане краще жити», – зазначив юрист.

За його словами, й раніше сексуальні відносини без згоди, із застосуванням насильства, використанням безпорадного стану тощо визнавалося зґвалтуванням.

«Сьогодні розширили диспозиції статей, написали більш докладний текст, однак насправді це може призвести до великих проблем. Навіщо описувати фізіологічні подробиці в статтях? Цього не потрібно робити. Досить відкрити будь-який коментар до Кримінального кодексу або підручник із кримінального права», – сказав Дубов.

У кожному разі, юристи схиляються до думки, що за будь-яких змін у законодавстві ніхто не скасовував презумпцію невинуватості. Суд, як і раніше, має оцінити обставини та переконливість доказів, що надає сторона звинувачення. І якщо займатися сексом за згодою, не утримувати партнера в полоні, а також фінансовій залежності, не тиснути на нього морально, то боятися немає чого.

Раніше ми писали, що Верховна Рада посилила покарання за секс із неповнолітніми.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: