Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Віктор Кривенко

Читать на русском
Кривенко не виконав і половини обіцянок. Йому потрібно встигнути утеплити Народний дім у Дрогобичі й домогтися права народу на повстання.
Віктор Кривенко

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Віктор Кривенко (позафракційний).

Віктор Кривенко пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом п'ятим номером за списками партії «Самопоміч». Нагадаємо, що наприкінці серпня 2015 року фракція «Самопомочі» виключила зі свого складу п'ятьох депутатів, які підтримали в першому читанні зміни до Конституції в плані децентралізації. Серед них був і Віктор Кривенко.

Зараз Кривенко є заступником голови комітету Верховної Ради України з питань бюджету і не входить до жодної з фракцій. За час каденції він дав 49 обіцянок, багато з них належать до передвиборчої програми «Самопомочі», за списками якої Кривенко потрапив до парламенту. Нардеп виконав 21 обіцянку (43%), а 6 – провалив.

Велика частина виконаних обіцянок нардепа належить до передвиборчих програмних зобов'язань «Самопомочі», які були подані до Верховної Ради як законопроектів і надалі підтримані Кривенком. Також нардеп виконав свій намір не голосувати за зміни до закону «Про прокуратуру».

«Норма закону, що дозволяє стати генеральним прокурором людині без юридичної освіти, неправильна. Навіть якщо до людини добре ставишся. Це позиція «Народного Руху» – ми не голосуватимемо за цей закон. Альтернатива проста – виключити згадану норму», – пояснив Кривенко свою позицію.

Коли Верховна Рада 12 травня 2016 ухвалила проект постанови «Про надання згоди на призначення президентом України Луценка Ю. В. на посаду генерального прокурора України», Віктор Кривенко не підтримав цей законопроект.

Також, як і обіцяв Кривенко, «рухівці» підтримали законопроект про Антикорупційний суд і голосували за постанову про визнання виборів у анексованому Криму нелегітимними.

Провалив нардеп обіцянку про те, що проголосує за створення тимчасової спеціальної комісії для розслідування вбивства активістки Катерини Гандзюк. Депутат зазначив: «Ми будемо голосувати за створення цієї комісії й взагалі за співпрацю». Однак під час голосування він утримався.

Не впорався нардеп із зобов'язанням завершити реконструкцію приміщення клубу села Ганачівка Львівської області в 2017 році. На наш запит про результати роботи з реконструкції клубу відповідь від депутата не надійшла.

Під час спілкування з головою сільської ради Ганачівки з'ясувалося, що клуб так і не добудували в 2017 році. Також він зазначив, що кошти з держбюджету на реконструкцію не надходили, проведені в попередні роки ремонт даху та утеплення будівлі здійснені за рахунок сільради.

До кінця каденції Кривенку потрібно виконати ще 22 обіцянки – більше, ніж нардеп встиг реалізувати за попередні чотири роки. Понад рік тому депутат пообіцяв допомогти утеплити Народний дім Дрогобича. Також він запевнив, що підтримуватиме законопроект про заборону візитів до РФ чиновників і народних депутатів.

Серед іншого, нардеп заявив, що наполягатиме на внесенні змін до Конституції України про право народу на повстання.

«Ми зараз розробляємо зміни до програми «Народного Руху», будемо вносити до неї, вимагати й впроваджувати в життя та вносити зміни до Конституції щодо права народу на повстання. Так, як це було в Конституції Франції майже 200 років тому внесено. Потім скасовано. Як є в американській Конституції. Щоб влада знала, що народ має право на повстання», – заявив Кривенко на одному з телеефірів.

Минуло вже понад два роки, але поки таких законодавчих ініціатив від Кривенка не надходило.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: