Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Вадим Кривенко

Читать на русском
Кривенко виконав 60 відсотків обіцянок. Йому залишилося домогтися запровадження візового режиму з РФ і звести стіну на кордоні з державою-агресором.
Вадим Кривенко

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Вадим Кривенко (фракція «Народного фронту»).

Кривенко пройшов до парламенту в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Він є членом комітету Верховної Ради України з питань економічної політики. За час своєї каденції він дав 25 обіцянок, частина з них із передвиборчої програми партії «Народний фронт», за списками якої депутат пройшов до парламенту. Виконав Кривенко 15 обіцянок (60%), а 4 – провалив.

Не вдалося нардепу виконати власне запевнення, що фракція «Народного фронту» наполягатиме на збереженні санкцій проти Росії до повного повернення окупованих територій, в тому числі й Криму. Він заявив, що НФ запропонує внести цю норму до законопроекту про деокупацію Донбасу.

Нагадаємо, що Верховна Рада на початку жовтня 2017 року підтримала в першому читанні проект закону про тимчасово окуповані території в Донецькій і Луганській областях. За словами президента Петра Порошенка, законопроекти про продовження особливого порядку самоврядування в ОРДЛО дозволять продовжити санкції проти Росії за порушення Мінських угод, а також дадуть виграти час для зміцнення української армії. А ось питання Криму так і не було включене до зазначеного законопроекту.

Незабаром до тексту законопроекту про реінтеграцію додали положення щодо окупації Криму й врахували поправку НФ про верифікацію указом президента факту звільнення окупованих територій.

ухвалений 18 січня законопроект про реінтеграцію передбачає вжиття Україною заходів щодо забезпечення державного суверенітету, зокрема й санкційних, а також використання механізмів міжнародного співробітництва для збереження та посилення санкцій проти РФ.

Однак у порівняльній таблиці до другого читання законопроекту відсутня поправка щодо збереження санкцій проти Росії до повного повернення всіх окупованих територій. Стенограми пленарних засідань від 17 та 18 січня 2017 року також ще не містять подібних пропозицій.

У вересні 2017 року Кривенко запевнив, що підтримає реформу охорони здоров'я, якщо вона передбачатиме чітку градацію платних, частково платних і безкоштовних послуг.

«Перелік цих послуг щорічно переглядатиметься при ухваленні бюджету. Нас це не влаштовує. Має бути прописана чітка градація, що ось це – безкоштовні послуги, ось це – солідарна система, а це – повністю платні послуги. Якщо ми побачимо, що до переліку безкоштовних послуг входить усе необхідне й те, що потрібно для порятунку життя пацієнта, то ми будемо голосувати за цю реформу», – заявив він.

Нагадаємо, Рада ухвалила «фінансові законопроекти», що запустили медреформу, в жовтні 2017 року. При доопрацюванні до другого читання з проекту закону виключили співоплату медичних послуг (частину оплачує пацієнт, частину – держава). Безкоштовні послуги для пацієнта називаються державним гарантованим пакетом. До нього збиралися внести 80% найпоширеніших звернень до лікарів: порятунок чи невідкладна допомога, первинна медична допомога, паліативна допомога.

Незважаючи на те, що законопроект не передбачав чіткої градації платних, частково платних і безкоштовних послуг, Вадим Кривенко підтримав його.

Провалив Кривенко обіцянку про те, що «Народний фронт» підтримає в другому читанні законопроект про видобуток і реалізацію бурштину.

Коли Рада голосувала за основу та в цілому за проект закону «Про видобування та реалізації бурштину», рішення щодо цієї законодавчої ініціативи так і не ухвалили. При цьому двадцять присутніх представників фракції НФ не підтримали зазначений законопроект. Щоправда, сам нардеп голосував «за».

Вдалося нардепу виконати запевнення, що фракція підтримає законопроект про повернення до державного бюджету арештованих коштів часів Януковича, а також ініціативу про продовження термінів заочного розслідування.

У жовтні 2016 року Кривенко заявив, що НФ ініціюватиме скасування норми про підвищення рівня заробітної плати депутатам, що містилася в проекті бюджету на 2017 рік. Відповідний проект постанови був зареєстрований у Раді в останній день жовтня і вже наступного дня ухвалений депутатами. Одним з ініціаторів зазначеної постанови виступив член фракції НФ Максим Бурбак. До речі, Вадим Кривенко підтримав це рішення.

До кінця каденції нардепу потрібно виконати ще 6 обіцянок, і всі вони належать до передвиборчої програми НФ, крім запевнення, що фракція «Народного фронту» домагатиметься запровадження візового режиму з Російською Федерацією, озвученого Кривенком у жовтні 2016 року.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій не виключав, що в 2017 році така ініціатива буде схвалена депутатами. Влітку лідер фракції НФ Бурбак звернувся до Парубія з проханням внести на розгляд парламенту проект постанови «Про звернення до Кабінету міністрів України про припинення дії Угоди між урядом України та урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України та Російської Федерації». На тому процес і призупинився.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: