Яким буде курс долара в січні 2019 року?

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Якщо дивитися на кінець грудня, то велика частина населення витягала свої заощадження, запаси й обмінювала долари. За рахунок цього курс впав. Зараз він підвищуватиметься.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт Олег Гавриш, оцінюючи офіційний курс долара, який піднявся вище за психологічну позначку в 28 гривень вперше за місяць.

«У січні курс валют традиційно підвищуватимеся. Так, в принципі, було завжди, тому що йдуть закупівлі долара з боку «Нафтогазу» через особливості контракту із закупівлі газу. Загалом, закуповуються енергоносії й розраховується все на початку року. Тому зараз «Нафтогаз» купуватиме долар на ринку активно. Отже, в січні курс зросте», – зазначив Гавриш.

За деякими прогнозами, в тому числі свого часу їх давав Нацбанк, долар може досягти навіть 30 гривень. Однак такий стрибок курсу буде можливий лише в січні, потім курс знову впаде, уточнив він.

«Курс має почати падати вже з лютого. Так було минулого року й усі попередні роки», – додав експерт.

Як зростуть соціальні стандарти в 2019 роціНайбільше в 2019 році зросте мінімальна зарплата – до 4 тисяч 173 гривень. Решта соціальних стандартів – у середньому на 4,5-4,7 відсотка.

Також, за його словами, старт передвиборчої кампанії впливає на те, що надходить мало інвестицій.

«Люди не хочуть інвестувати, поки не знатимуть, хто буде наступним президентом. Це факт. Інвестиції – одне з джерел надходження долара до країни. Але інвестицій у нас і так було мало. А цього року з урахуванням того, що ніхто не хоче інвестувати в країну, це вже мінімальний вплив», – пояснив економіст.

Кандидат економічних наук Євген Невмержицький вважає, що за нинішнього дуже низького рівня підтримки влада навряд чи дозволить собі гратися з курсом і залазити знову до гаманців громадян, щоб діставати гроші на виборчу кампанію через девальвацію.

Хоча, звичайно, прогнозувати це складно, додав він.

«Є всі підстави чекати, що поточний курс підтримуватиметься на такому ж рівні, як останні два роки, коли різких перепадів не було. Є підстави очікувати, що гривня буде стабільною, без стрибків на рівні 28,5-29 гривень за долар. Це можливо, якщо не включаться суб'єктивні чинники, що прогнозувати складно», – резюмував Євген Невмержицький.

Відзначимо, що за тиждень долар подорожчав уже на 39 копійок. 9 січня НБУ встановив такі курси основних іноземних валют до гривні: 1 долар США – 28,02 гривні; 1 євро – 32,06 гривні.

Також «Слово і Діло» з'ясувало, як зростуть соціальні стандарти в 2019 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: