Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Наталія Королевська

Читать на русском
Наталія Королевська виконала лише 22 відсотки своїх запевнень. Часто депутат обіцяє подавати позови до Конституційного суду.

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Наталія Королевська (фракція «Опозиційного блоку»).

Королевська була обрана до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції вона дала 64 обіцянки, частина з них із передвиборчої програми партії «Опозиційний блок», за списками якої депутат пройшла до парламенту. Виконала Королевська 14 обіцянок (22%), а 29 – провалила.

У липні 2015 року Верховна Рада призначила на осінь місцеві вибори в Україні. Королевська пообіцяла, що тільки-но ухвалять рішення провести голосування й на неокупованих територіях Донбасу, «Опозиційний блок» запропонує всім політичним силам підписати меморандум про проведення чесних і конкурентних виборів. «Ми готові до чесної та конкурентної боротьби», – зазначила вона. Відповідну постанову парламент ухвалив 29 серпня, а вибори відбулися 25 жовтня. У цей проміжок часу «Опоблок» не ініціював підписання жодних меморандумів і Королевська обіцянку провалила.

У січні 2016-го Королевська обіцяла, що фракція найближчого пленарного тижня наполягатиме на розгляді питання про недовіру уряду Арсенія Яценюка. В середині лютого народним депутатам не вистачило голосів для ухвалення резолюції про недовіру Кабінету міністрів. При цьому лише 9 членів фракції «Опоблоку» підтримали відповідну постанову, сама Королевська спочатку проголосувала «проти», але потім попросила зарахувати її голос «за». Але обіцянка все одно не виконана.

За рік, коли посаду прем'єр-міністра вже обіймав Володимир Гройсман, Королевська обіцяла, що «Опозиційний блок» ініціює збір підписів за відставку уряду. «За рік зроблена достатня кількість помилок. Не можна на це заплющувати очі, не можна розповідати, що все добре, а потім починати в це вірити. «Опозиційний блок» ініціює збір підписів за відставку Кабміну», – заявила нардеп. Однак у липні 2017-го співголова фракції Юрій Бойко спростував інформацію про таку ініціативу.

Провалила Королівська обіцянку про те, що «Опоблок» проголосує за збільшення мінімальної заробітної плати. Наприкінці 2016 року Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», згідно з яким мінімалка зросла до 3,2 тисячі гривень. Але фракція, незважаючи на заяви Королевської, його не підтримала.

Крім того, народний депутат не впоралася з обіцянкою про те, що «Опоблок» надасть Кабміну розроблену ними стратегію соціального розвитку України. «Ми розробили стратегію соціального розвитку України – це дорожня карта, що містить комплекс як короткострокових, так і довгострокових кроків, спрямованих на реальне поліпшення життя й посилення соціального захисту людей», – розповіла вона в грудні 2016-го. Але, як повідомили в Кабміні, за півроку політсила жодної стратегії не надавала.

Як і обіцяла Королевська, члени її фракції влітку 2016 року зареєстрували законопроект про надання особливого статусу громадянам, які постраждали в результаті проведення антитерористичної операції на Донбасі. Ця ініціатива досі перебуває на розгляді в профільному комітеті.

Обіцяла нардеп домагатися внесення змін до закону про переселенців щодо безкоштовного харчування для дітей у школі. Королевська стала автором закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб», який у підсумку був знятий із розгляду. Але обіцянка виконана.

В процесі виконання в Королевської залишається ще 21 обіцянка. Зокрема, вона обіцяла після приходу до влади повернути скасовані свята. Хоча поки ніхто жодних свят не скасовував.

Також, у разі чого, Королевська готова проголосувати за відставку Кабінету міністрів Володимира Гройсмана. Це вона обіцяла ще навесні 2017 року: «Я буду голосувати за відставку уряду. Потрібно виправляти помилки, допущені владою за три роки. Сьогодні немає стратегії розвитку країни». Поки питання про відставку нинішнього уряду на голосування не виносилося.

Більш ніж три роки тому депутат пообіцяла, що «Опозиційний блок» домагатиметься зхапровадження мораторію на підвищення тарифів. Трохи раніше фракція зареєструвала законопроекти «Про встановлення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги» та «Про встановлення мораторію на запровадження підвищених цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги та спожиті в побуті природний газ та електроенергію». Обидві ініціативи досі перебувають у комітеті.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: