Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Павло Костенко

Читать на русском
Нардеп від Самопомочі Павло Костенко виконав лише 38 відсотків своїх обіцянок. Всі його запевнення, крім одного, партійні.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Павло Костенко (фракція «Самопомочі»).

Костенко був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 34 обіцянки, майже всі з передвиборчої програми партії «Самопоміч», за списками якої він пройшов до парламенту. Виконав депутат 13 запевнень (38%), а 7 – провалив.

У листопаді 2015 року Рада ухвалила законопроект «Про наукову і науково-технічну діяльність», під час голосування за який Костенко був відсутній, і так він провалив одразу три обіцянки. Згідно з передвиборчою програмою партії, Костенко мав домогтися створення на базі університетів потужних науково-навчальних центрів, а законопроект надавав право створювати структурні підрозділи (лабораторії), що здійснюють наукову та науково-технічну діяльність на базі навчального закладу.

Крім того, депутат обіцяв домогтися створення мережі Державних ключових лабораторій, положення законопроекту створюють правові підстави для запровадження такої організаційної форми проведення наукової діяльності. І провалив депутат обіцянку відстоювати створення незалежного Національного фонду досліджень для фінансування прикладних досліджень, інноваційних проектів і стартапів. Законопроект передбачав створення цього фонду.

У вересні 2017 року Костенко закрив свою обіцянку домогтися підвищення заробітної плати вчителям. Він підтримав освітню реформу, згідно з якою зарплати вчителів прив'язали до мінімальної зарплати. Оклад педагога низькою кваліфікаційної категорії має становити не менш ніж 3 мінімалки, кожна наступна кваліфікаційна категорія – це ще плюс 10%.

Виконав нардеп обіцянку спростити процедури надання адміністративних послуг для громадян і бізнесу. В 2015 році він підтримав для цього три законопроекти: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегулювання)», «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг».

Також у 2015 році Костенко проголосував за законопроект «Про державну службу», який, зокрема, передбачає запровадження ефективного механізму запобігання корупції, й виконав програмну обіцянку партії домогтися підвищення відповідальності за злочини або злочинну бездіяльність чиновників.

У процесі виконання в народного депутата залишаються ще 14 запевнень, майже всі вони партійні. Зокрема, Костенко обіцяв домогтися скасування пільг парламентарів і міністрів. У квітні минулого року «Самопоміч» зареєструвала законопроект про внесення змін до закону «Про статус народного депутата України» (щодо реалізації конституційного принципу рівності всіх громадян при забезпеченні права на охорону здоров'я, медичну допомогу), який передбачає скасування медичних пільг для нардепів. Але він ще перебуває в комітеті.

Крім цього, Костенко обіцяв скасувати депутатську недоторканність. У 2016 році «Самопоміч» також реєструвала відповідний законопроект, але його вже зняли з розгляду.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: