Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Альона Кошелєва

Читать на русском
Кошелєва виконала менше чверті обіцянок. Їй треба встигнути домогтися права проведення місцевих референдумів та не допустити вивезення лісу-кругляка за кордон.
Олена КошелєваСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Альона Кошелєва (фракція Радикальної партії Олега Ляшка).

Кошелєва пройшла до Верховної Ради в листопаді 2014 року 13-м номером за списком «радикалів». Вона є членом комітету Верховної Ради України з питань економічної політики. За час каденції Кошелєва дала 26 обіцянок, переважна більшість з яких відносяться до передвиборчої програми Радикальної партії. За чотири роки нардеп виконала 6 обіцянок (23%), а 9 – провалила.

Не вдалося Кошелєвій виконати програмну обіцянку «радикалів» про створення партизанських загонів.

«Створимо потенційні партизанські загони і підготуємо цивільне населення для оборони великих міст. Влада запрацює для фронту, генеральські посади займуть бойові офіцери. Пораненим та їхнім сім’ям держава забезпечить соціальний захист», – записано в передвиборчій програмі Радикальної партії.

Партизанська діяльність в Україні юридично не обґрунтована, оскільки в країні не введено військовий стан, а діяльність представників партизанського руху не регулюється окремими законодавчими актами.

До того ж ніхто з «радикалів» не ініціював жодного проекту закону на цю тему. З огляду на те, що створення таких загонів відноситься до компетенції Міністерства оборони України, Ради національної безпеки і оборони України, Генерального штабу України, «Слово і Діло» розцінює цю передвиборчу обіцянку Радикальної партії як популістську.

Ще одне таке запевнення з передвиборної програми «радикалів» про те, що сім'ї, де є двоє дітей, будуть визнані багатодітними і отримуватимуть відповідну допомогу. Тож не дивно, що депутати від «Радикальної партії» навіть не подавали законопроектів про «багатодітні» сім'ї з двома дітьми.

Аналогічна доля спіткала ще одну передвиборну обіцянку «радикалів» про намір ввести кризовий податок для олігархів.

Набагато ефективніше Кошелєва виконує власні, а не партійні обіцянки. Два роки тому вона взяла на себе зобов'язання ініціювати зміни до Держбюджету на 2017 рік щодо фінансування закупівель інсуліну для хворих на діабет.

«Місцеві бюджети не мають достатнього обсягу фінансових ресурсів для закупівлі інсуліну у життєво необхідних обсягах. Медичної субвенції місцевим бюджетам на 2017 рік не вистачить, а у місцевих бюджетів таких коштів немає.

Я вже звернулася до КМУ із депутатським запитом за розрахунками і буду ініціювати внесення відповідних змін до бюджету», – написала Кошелєва в Facebook.

Отримавши відповідь на свій запит від в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, Кошелєва зареєструвала відповідний законопроект.

Успішно впоралася нардеп із запевненням, що вона буде працювати над тим, щоб збалансувати законодавство в сфері банкрутства.

Навесні 2015 року нардеп у співавторстві з іншими народними депутатами подала в Раду проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання процедури банкрутства фізичної особи з метою забезпечення економічної та соціальної стабільності суспільства».

Через два місяці вона увійшла до складу авторського колективу депутатів, які зареєстрували проект закону «Про реструктуризацію боргів фізичної особи або визнання його банкрутом.

Ще через два місяці вона виступила одним з ініціаторів законодавчої ініціативи щодо підвищення ефективності процедур банкрутства.

У жовтні 2016 року Кошелєва зареєструвала доопрацьований проект закону щодо підвищення ефективності процедур банкрутства, метою якого є вдосконалення процедури продажу майна боржника на аукціоні, а також підвищення рівня виконання контрактів і судових рішень.

До кінця каденції Кошелєвій аотрібно виконати ще 11 обіцянок. Зокрема, рік тому вона заявила, що «радикальна» фракція в жодному разі не допустить вивезення лісу-кругляка за кордон.

Все ще в процесі виконання перебуває програмна обіцянка «радикалів» надати місцевим громадам право проводити референдуми для вирішення важливих питань. У липні 2015 року в Раді був зареєстрований законопроект «Про місцевий референдум», який перебуває на стадії розгляду в комітетах Верховної Ради. Його метою є впровадження механізму безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення шляхом усунення невідповідності Конституції України щодо призначення та проведення місцевого референдуму. Одним зі співавторів проекту закону є депутат від фракції Радикальної партії Ігор Попов.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: