Верховний суд визнав незаконними перевірки переселенців для отримання соцвиплат

Читать на русском
Відзначається, що постанова набуває чинності з дня її прийняття, є остаточою і оскарженню не підлягає.

Касаційний адміністративний суд Верховного суду визнав незаконними дві постанови Кабінету міністрів України, які стосуються перевірки факту наявності внутрішньо переміщених осіб за зареєстрованим місцем перебування для отримання соціальних виплат.

Про це йдеться в постанові суду № 826/12123/16, пише «Слово і Діло».

Динаміка міграції в Україні: де живе найбільше зареєстрованих переселенцівВ Україні зменшилася кількість переселенців, хоча протягом останніх півтора місяця тисячі людей із Донбасу змінили місце реєстрації.

«Касаційну скаргу Кабінету Міністрів України залишити без задоволення. Постанова Окружного адміністративного суду міста Києва від 29 червня 2017 року і постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 4 липня 2018 залишити без змін», - сказано в постанові.

Так, колегія суддів Верховного суду вважає, що суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, дійшов правильного висновку, що положення пунктів 7, 8, 9, 13 «Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» і «Порядок здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їхнього фактичного проживання/перебування», затверджені постановою Кабміну від 8 червня 2016 № 365 та абзац 10 пункту 1 постанови Кабміну «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» від 5 листопада 2014 № 637, слід визнати недійсними, оскільки вони не відповідають правовим актам вищої юридичної сили.

«Касаційна скарга не містить належних та обґрунтованих доказів, які б спростовували наведений висновок суду. У ній також не вказані інші міркування, що не були предметом перевірки апеляційного суду і щодо яких не наведені мотиви відхилення такого аргументу», - йдеться в постанові.

Відзначається, що постанова набуває чинності з дня її прийняття, є остаточою і оскарженню не підлягає.

Раніше в ЦВК пояснили, як голосуватимуть переселенці.

Також нагадаємо, суд зобов'язав Пенсійний фонд платити пенсії переселенцям.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: