Суд таки обрав запобіжний захід екс-голові Держекоінспекції

Читать на русском
Підозрюваному в брехні в декларації колишньому керівнику екологічної інспекції визначили запобіжний захід.
Андрій Заїкафото: «Слово і Діло»

Суд визначив заставу в 35 240 гривень запобіжним заходом для колишнього голови Державної екологічної інспекції Андрія Заїки, якого детективи Національного антикорупційного бюро підозрюють у недостовірному декларуванні.

Таке рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду Вадим Сенін за результатами розгляду клопотання детектива НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

Так, детектив просив суд визначити запобіжним заходом для Заїки заставу в 35 240 гривень, оскільки, на його думку, зазначена сума зможе забезпечити виконання підозрюваним, покладених на нього обов'язків. Також він просив покласти на екс-голову Держекоінспекції такі обов'язки: прибувати на першу вимогу; повідомляти про зміну свого місць проживання та роботи; утримуватися від спілкування зі свідками й здати на зберігання закордонні паспорти.

В обґрунтуванні клопотання детектив вказував, що Заїка в декларації за 2015 рік не вказав наступне: земельні ділянки в Дитятківській сільській раді Іванківського району Київської області площею 0,1 і 0,2 га (власник другої – дружина екс-чиновника); землю площею 0,1413 га в передмісті окупованої Ялти, Крим; легковий автомобіль дружини 2008 року випуску; акції виробничо-торговельної швейної фірми «Дана» на загальну суму в 1,21 млн грн; дохід майже 450 тисяч грн і кредитні зобов'язання перед банком НРБ свої та дружини.

Також екс-голова Держекоінспекції вказав нібито недостовірні відомості в декларації за 2016 рік, а саме: ті ж земельні ділянки площами 0,1 і 0,1413 га в Київській області та окупованому Криму; орендовану квартиру, вартість купівлі якої становить 27,02 млн грн, а оренди за рік – 54 тисячі доларів; дохід дружини в 350 тис. грн за продаж бази відпочинку й кредитні зобов'язання перед банком НРБ.

Крім того, Заїка, за версією слідства, збрехав і в декларації перед звільненням (у період із 1 січня до 27 лютого 2017 року), не вказавши наступне: ті самі ділянки під Києвом і Ялтою та квартиру загальною вартістю 27,02 млн грн, за оренду якої сплатили $10 тис.

Своєю чергою Заїка та його адвокат заперечували проти задоволення клопотання й вказували, що підозра необґрунтована, а ризики перешкоджання розслідуванню прокурором не доведені.

Вислухавши обидві сторони, суддя Сенін задовольнив клопотання.

Нагадаємо, 26 грудня НАБУ завершило розслідування щодо екс-голови Держекоінспекції. Раніше детективи повідомили про підозру Заїці в недостовірному декларуванні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: