Справа Майдану: оприлюднили нові дані про жертви

Читать на русском
За час протестів загинули 66 активістів, які були вбиті з вогнепальної зброї, і 13 правоохоронців, заявили на суді.

На засіданні Святошинського суду Києва у справі стосовно колишніх бійців Беркута оприлюднили спільну статистику потерпілих у кримінальних справах часів Майдану в Києві.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє УНІАН у четвер, 27 грудня.

Річниця Євромайдану: як в країні за 5 років змінилися соціально-економічні показникиУкраїнці стали більше подорожувати, збільшилася чисельність Збройних сил і знизилося число безробітних.

Згідно зі статистикою, за період з 24 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року загинули 66 учасників акцій протесту, які були вбиті з вогнепальної зброї, і 13 правоохоронців. Усі смерті правоохоронців сталися в період з 18 до 21 лютого включно.

В цілому ж постраждалими в різних кримінальних справах визнані близько 1700 учасників акцій протесту і близько 1000 правоохоронців.

Адвокат потерпілих Євгенія Закревська помітила, що ця статистика неповна, оскільки значна кількість учасників акцій протесту просто боялися звертатися в лікарні після того, як постраждали від дій правоохоронців, тому що з лікарень їх міліція забирала в дільниці, а потім до суду, де їх забирали вже в слідчі ізолятори.

Крім того, не всі фактично постраждалі від побоїв правоохоронців навіть з тих, які зверталися до лікарів, погодилися бути потерпілими в юридичному сенсі, в той час як потерпілі правоохоронці на той час все ретельно задокументували, і ця інформація тодішньою владою всіляко поширювалася.

У свою чергу, адвокат екс-беркутівців Олександр Горошинський заявив, що така кількість постраждалих і, зокрема, убитих правоохоронців спростовує тезу звинувачення про мирний характер акцій протесту, а отже, і більшість звинувачень з його підзахисних повинні бути зняті.

У свою чергу, прокурор Яніс Симонов зауважив у суді, що ця статистика не спростовує пункти звинувачення стосовно екс-беркутівців, оскільки жоден з тих, хто був убитий чи поранений, не уявляв загрози для правоохоронців, які вели вогонь по мітингувальниках.

Зазначимо, за офіційними даними, на Майдані загинули 106 учасників протестів і 17 силовиків.

Нагадаємо, у ГПУ стверджують, що більшість із 4700 злочинів, які були скоєні проти активістів Майдану, розкриті. Підозру повідомили 442 особам. Стосовно 279 осіб обвинувальні акти направлено до суду. Винними визнані 52 людини, до позбавлення волі засуджено на сьогоднішній день дев'ятьох осіб.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: