Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Артур Палатний

Читать на русском
Народний депутат Артур Палатний виконав трохи більш ніж половину своїх обіцянок, більшість із програми партії БПП.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Артур Палатний (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Палатний був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Зараз нардеп очолює парламентський комітет із питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму. За час своєї каденції він дав 13 обіцянок, більшість із них із передвиборної програми партії «Блок Петра Порошенка», за списками якої він пройшов до парламенту. Виконав депутат 7 обіцянок (54%),а 2 – провалив.

Не виконав депутат обіцянку з програми партії про те, що влада в областях належатиме виконкомам, сформованим обласними радами, обраними людьми. Минулого року він підтримав законопроект, який прямо суперечить цій обіцянці. Згідно з ним, скасовуються конкурси на посади голів місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників, а також голів РДА, їх тепер призначає президент.

У вересні минулого року Палатний заявив, що якщо уряд не подасть законопроект про скасування мораторію на перевірки, то його ініціюють члени комітету нардепа. «На державному рівні потрібно терміново провести перевірку щодо забезпечення права дитини на життя й здоров'я, зокрема дотримання правил пожежної безпеки в усіх закладах оздоровлення та відпочинку дітей, позашкільних та навчальних закладах. І потрібно терміново скасувати мораторій на планові перевірки дитячих санітарно-курортних та оздоровчих установ», – сказав Палатний після пожежі в дитячому таборі «Вікторія». Але відповідний законопроект ані депутат, ані його комітет не подали. Ба більше, мораторій на перевірки продовжили до 2019 року. Тож обіцянка провалена.

Виконав парламентар минулого року обіцянку підтримати законопроект про зменшення тиску на бізнес. «Ми маємо дійсно дати бізнесу дихати вільно, працювати чесно й не боятися окремих корумпованих чиновників. Які, зловживаючи владою, намагаються збагатитися за рахунок бізнесменів. Дякую ініціаторам законопроекту й обов'язково голосуватиму за цю прогресивну ініціативу», – сказав він і справді віддав голос за законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального судочинства та інших осіб правоохоронними органами при провадженні досудового розслідування».

Палатний також впорався з деякими обіцянками з передвиборчої програми партії. Зокрема, з обіцянкою домагатись обрання парламенту за відкритими партійними списками. У листопаді 2017 року він підтримав проект нового Виборчого кодексу, який передбачає механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків.

Також він виконав програмну обіцянку домогтися скорочення кількості податків і зменшити їх ставки. Він голосував за законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)», який пропонує скоротити кількість податків і зборів із 22 до 9. І підтримав законопроект «Про внесення змін до розділу VIІІ «Прикінцеві та перехідні положення» закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці)».

У процесі виконання в Палатного залишаються ще чотири обіцянки, всі з програми партії. Так, народний депутат має домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори. Для виконання цієї обіцянки ані він, ані його колеги ще нічого не зробили.

Крім того, Палатний має домогтися перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. Верховна Рада вже ухвалила три законопроекти щодо діяльності АМКУ, депутат не голосував за жоден із них. Таким чином, ця обіцянка також далека від виконання.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: