Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олег Петренко

Читать на русском
Петренко виконав 59 відсотків обіцянок. Він має намір голосувати за відставку Реви й за всі подання про зняття депутатської недоторканості.
Олег Петренко

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олег Петренко (позафракційний).

Петренко пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 за одномандатним виборчим округом №194 (Черкаси, Придніпровський район). Він є заступником голови комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму. За час каденції Петренко дав 17 обіцянок, з яких 10 виконав (59%), а 3 – провалив.

Петренко провалив обіцянку про те, що акції протесту проти російських банків триватимуть доти, доки в них не заберуть ліцензії.

«Як один із лідерів «Нацкорпусу» можу сказати, що від сьогодні (10 квітня 2017 року – ред.) починається другий етап боротьби з економічною окупацією нашого фінансового ринку Російською Федерацією, який триватиме вже до переможного закінчення цього процесу. Мені здається, що в Національному банку подумали, що «Нацкорпус» просто вирішив попіаритися. Ну, можливо, ми заявило, що бачите, Нацбанк запровадив санкції проти російських банків, Сбербанк та інші російські банки почали продавати свої активи.

Але ж ми розуміємо, що всі ці санкції проти російських банків – це чиста профанація. Це зовсім не те, чого ми вимагали. У нас є чітка мета й чіткі вимоги, серед яких було чітко сказано, що Сбербанк Росії потрібно позбавити ліцензії», – пояснив Петренко, додавши, що акції активістів проти філій російських банків триватимуть у всій Україні.

Нагадаємо, 25 квітня 2017 року «Нацкорпус» повідомив, що безстрокова блокада розпочинається у Львові за адресою проспект Чорновола, 2Б й діятиме до моменту закриття російських банків у місті.

Однак уже 15 червня безстрокові акції протесту проти Сбербанку в Києві на вулиці Володимирській та Одесі на вулиці Пушкінській припинилися. У жовтні Петренко сказав журналісту «Слова і Діла», що акція не оголошувалася завершеною, а триває її неактивна фаза.

Не впорався нардеп із запевненням, що залишить лави фракції БПП, якщо не будуть надані докази провини голови громадянського корпусу «Азов-Крим» Станіслава Краснова. Навесні 2016 року Петренко заявив, що хоче взяти на поруки активіста ГО «Азов-Крим» Станіслава Краснова.

Через день у Шевченківському райсуді Києва Краснову висунули підозру в незаконному зберіганні вибухівки, державній зраді та підготовці терористичного акту. У вересні його випустили із СІЗО, однак звинувачення не зняли.

У січні 2017 року прес-секретар СБУ Олена Гітлянська заявила, що СБУ не змінила свого ставлення до справи проти керівника Цивільного корпусу «Азов-Крим» і його дружини. Потім Краснова помістили під цілодобовий домашній арешт і до кінця весни тривали судові засідання. При цьому Олег Петренко не вийшов із фракції БПП, незважаючи на те, що Краснов не був визнаний винним, а судові засідання щодо нього переносилися через відсутність представників звинувачення.

Не виконав Петренко й свою обіцянку зареєструвати законопроект, який передбачає збільшення штрафів за знищення червонокнижних рослин, надихнувшись поїздкою до холодноярських лісів, де росли проліски.

«Як депутат Верховної Ради реєструватиму законопроект, який передбачатиме посилення адміністративної відповідальності за знищення червонокнижних рослин», – написав він півтора року тому на Facebook.

Станом на лютий 2018 року Олег Петренко не зареєстрував законопроект, який передбачає посилення адміністративної відповідальності за знищення червонокнижних рослин.

Варто додати, що нардеп є співавтором законопроекту щодо удосконалення повноважень обласних рад у сфері охорони тваринного, рослинного світу та раціонального використання природних ресурсів. Але його завданням є лише підвищення ефективності роботи обласних рад у сфері охорони навколишнього середовища.

Сам нардеп пояснив «Слову і Ділу», що не став подавати обіцяний проект закону, оскільки зрозумів, що він навіть не потрапить до сесійної зали для голосування.

«Є правляча коаліція, що вирішує, які із законодавчих ініціатив потраплять до ВРУ. Тому ми з однопартійцями вирішили чітко розставляти пріоритети в своїх законодавчих ініціативах. Це більш ефективний шлях – домагатися, щоб вони ставали законами», – вважає Петренко.

Мабуть, такий підхід допоміг нардепу виконати майже 60% обіцянок. Зокрема, як і обіцяв, він проголосував за скасування обов'язкового електронного декларування для громадських активістів, хоча в підсумку проекти були відхилені й зняті з розгляду.

Виконав нардеп намір вийти з фракції БПП, якщо президент не підпише закон про амністію в 2016 році. В травні він написав відповідну заяву й наразі є позафракційним депутатом.

Три роки тому Петренко пообіцяв домагатися виділення коштів на реконструкцію згорілого театру в Черкасах. Нардеп надсилав депутатські запити й доклав зусиль для виділення урядом понад 1,5 мільйона гривень на реконструкцію згорілого будинку, поки театр не прийняв перших глядачів.

До кінця каденції йому залишилося виконати 4 обіцянки. Зокрема, нардеп заявив, що проголосує за звільнення з посади міністра соціальної політики Реви. Ще він узяв на себе зобов'язання завжди голосувати за зняття недоторканності з усіх депутатів.

Також Петренко запевнив, що не здасть свій депутатський мандат.

«Колись, моделюючи для себе різні обставини й ситуації, допускав можливість, що за певних обставин можу здати депутатський мандат. Але надивившись чернігівських подій, упевнено можу гарантувати, що я його не здам за жодних обставин. Навіть якщо я буду найгіршим депутатом ВР, то це найменше горе буде для мого рідного міста», – написав він у соцмережі.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: