Прогноз-2019: що вплине на ціни та чому можуть запустити «друкарський верстат»

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Ціни залежать від інфляції. Найбільший вплив на інфляцію в 2019 році матимуть два фактори – курс гривні та ситуація з цінами на енергоресурси. Якщо вони й надалі зростатимуть, то, безумовно, це викличе ланцюгову реакцію – підвищення цін на всі товари та послуги.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи економічні показники на 2019 рік.

«Енергоресурси – це обов’язковий елемент собівартості всіх товарів та послуг. Також велика залежність від курсу гривні. У нас є один великий імпортний товар – енергоресурси», – зазначив Новак.

За його словами, відповідальною за інфляцію є влада.

«На ціни впливає комплекс факторів. За одні з них відповідає безпосередньо уряд, а за інші – НБУ. Тому відповідальність колективна», – додав він.

Як зростуть соціальні стандарти в 2019 роціНайбільше в 2019 році зросте мінімальна зарплата – до 4 тисяч 173 гривень. Решта соціальних стандартів – у середньому на 4,5-4,7 відсотка.

Існує ризик, що НБУ може запустити «друкарський верстат», оскільки велика ймовірність невиконання дохідної статті бюджету, зокрема щодо приватизації. На 2019 рік закладено 17 мільярдів гривень від приватизації. Однак 2019-й – рік великих виборчих кампаній, президентської та парламентської, підкреслив експерт.

«Досвід показує, що в такі періоди велика приватизація не відбувається. Як правило, політики напередодні виборів намагаються її не активувати. Тому, ймовірно, більшу частину цієї суми, якщо не всю, потрібно буде додати до дефіциту бюджету, який поки передбачений у сумі 90 мільярдів гривень. Якщо майже 17 мільярдів додати до 90 мільярдів, то очевидно, що дефіцит становитиме більш ніж 100 мільярдів гривень», – пояснив він.

«Це означає, що уряду доведеться шукати ресурс, як покривати цей дефіцит. Ресурси можуть бути лише два – «друкарський верстат» і перерахування на казначейські рахунки уряду або збільшення внутрішнього та зовнішнього боргу», – резюмував Андрій Новак.

«Слово і Діло» з’ясувало, на скільки за рік подорожчали продукти.

Як зростуть соціальні стандарти в 2019 році – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: