Резолюція ООН щодо Криму: що дасть Україні та якими будуть наслідки для РФ

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Рішення Генасамблеї дуже важливе для нас. Таким чином, уже не просто визнається факт окупації Криму, а визнається необхідність виведення військ і припинення окупації.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи ухвалення на Генасамблеї ООН резолюції щодо мілітаризації Криму.

«Звичайно, вважати, що РФ піде на виконання резолюції, було б наївно. Величезна кількість прикладів, коли такі резолюції ООН залишаються закликами й просто констатацією фактів. Фактично, всі країни, включаючи США, коли виносилися резолюції, що якимось чином стосувалися їхньої зовнішньої політики, робили все, щоб такі документи не були ухвалені. Це дуже серйозний удар по дипломатичних позиціях країни», – зазначив Леонов.

У цій ситуації РФ може використовувати право вето. Однак, з іншого боку, рішення Генасамблеї не може бути ветоване, адже стає офіційною позицією світового співтовариства, уточнив він.

За його словами, для України дуже важливо, що світова спільнота зафіксувала факт окупації Криму, факт військової агресії РФ, мілітаризації.

«Це посилює позиції України в міжнародних судах, у тому числі щодо Криму. Зараз відбувається розгляд позовів України до РФ, у тому числі щодо Керченському мосту. В перспективі Росія може нарватися на дуже серйозні виплати через блокування портів, будівництво Керченського мосту, агресивні дії», – пояснив політолог.

Він звернув увагу, що вже обговорюється питання блокування портів для росіян. Ситуація непроста, але якщо буде рішення суду, то вони будуть заблоковані апріорі, оскільки російські судна просто арештовуватимуться в межах стягнення відповідно до позову.

Експерт нагадав, що приблизно так само сталося в газових спорах «Нафтогазу» та «Газпрому». Акції «Північного потоку-2», наприклад, заарештовують.

«Ця резолюція серйозно посилює дипломатичні позиції України», – резюмував Олександр Леонов.

Як відомо, резолюція закликає Росію вивести свої збройні сили з Криму й припинити незаконну окупацію української території. Також резолюція засуджує нарощування військової присутності РФ у Чорному та Азовському морях.

Раніше ми писали, які країни не підтримали резолюцію ООН щодо Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: