У МЗС привітали резолюцію ООН щодо Криму

Читать на русском
Також резолюція закликає Росію припинити створювати перешкоди для вільного судноплавства в Чорному та Азовському морях, а також у Керченській протоці, й дотримуватися міжнародного права.

Міжнародне співтовариство, ухваливши резолюцію ГА ООН «Проблема мілітаризації АР Крим, а також частин Чорного та Азовського морів», продемонструвало свою підтримку територіальної цілісності України й засудило агресію з боку РФ.

Про це йдеться в коментарі МЗС України, оприлюдненому прес-службою відомства, пише «Слово і Діло».

Північний вітер: чи пробиватиме Росія «коридор» до КримуСпроба пробити сухопутний коридор до Криму може закінчитися для Росії військовою поразкою.

«Ухвалення 17 грудня 2018 року резолюції ГА ООН «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів» показало чітку позицію міжнародної спільноти на підтримку територіальної цілісності України й засудження агресії РФ», – вказується в заяві.

Як повідомляють у міністерстві, ООН «засудила тимчасову окупацію Кримського півострова РФ як державою-окупантом і послала чіткий сигнал про невизнання спроби його анексії», незважаючи на всі спроби Росії перешкодити схваленню резолюції.

«РФ має забрати свої збройні сили з Криму й негайно припинити незаконну окупацію території України», – вказують у МЗС.

«Окупація Криму, загроза або застосування сили проти територіальної цілісності та політичної незалежності України порушує зобов'язання, взяті Росією під час підписання Меморандуму про гарантії безпеки в зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум). Резолюція висловлює рішучу стурбованість міжнародного співтовариства невиправданим застосуванням РФ сили проти трьох кораблів ВМС України від 25 листопада 2018 року в Чорному морі, в результаті чого були серйозно поранені окремі члени українських екіпажів, і закликає РФ негайно звільнити українські кораблі та особовий склад», – заявляють українські дипломати.

Також резолюція закликає Росію припинити створювати перешкоди для вільного судноплавства в Чорному та Азовському морях, а також у Керченській протоці, й дотримуватися міжнародного права. Крім того, документ засуджує будівництво Керченського мосту й збільшення російської військової присутності в чорноморській і азовській акваторіях.

«Широка підтримка нашої позиції щодо Криму та засудження мілітаризації Чорного та Азовського морів є чітким сигналом для РФ: російські злочини й провокації не залишаються без уваги світової спільноти, а держава-агресор понесе відповідальність за правопорушення», – відзначили в міністерстві.

Україна, своєю чергою, підтверджує прихильність дипломатичному шляху врегулювання конфлікту.

«У зв'язку з цим нова резолюція буде використана в контексті зусиль України щодо деокупації території нашої держави, а також відновлення стабільності в регіоні Чорного та Азовського морів», – підкреслили в МЗС.

Також представники української дипломатії висловили свою подяку всім державам, які віддали свої голоси за резолюцію.

Нагадаємо, в понеділок, 17 грудня, Генеральна асамблея ООН підтримала резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів». Резолюцію підтримали 66 країн, 19 були «проти», утрималися 72.

Раніше з'ясувалося, які країни не підтримали резолюцію ООН щодо Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: