В Україні порушили першу справу за «прорив» кордону

Читать на русском
Першу кримінальну справу за новим законом відкрили щодо молдаванина, який спробував потрапити в Україну, маючи десятирічну заборону.

Щодо громадянина Молдови, затриманого 11 грудня, відкрили першу кримінальну справу за незаконний перетин кордону.

Як пише «Слово і Діло», про це в п'ятницю, 14 грудня, повідомив голова Державної прикордонної служби Петро Цигикал у Facebook.

«Крига скресла: є перше кримінальне провадження щодо незаконного перетину кордону! ... Це перше, але не останнє кримінальне провадження за незаконний перетин кордону. Упевнений, що після напрацювання слідчої та судової практики кількість таких кримінальних проваджень значно збільшиться», – написав Цигикал.

За його словами, затриманий 11 грудня прикордонниками Білгород-Дністровського загону Південного регіонального управління 32-річний громадянин Молдови намагався потрапити в Україну в обхід пункту пропуску, оскільки раніше українські прикордонники заборонили йому в'їзд в Україну терміном на 10 років.

Слідчий відділ Управління СБУ в Одеській області розпочав досудове розслідування в кримінальному провадженні за ст. 332-2 Кримінального кодексу України (незаконне перетинання державного кордону України), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до трьох років. Порушник переданий працівникам СБУ для проведення подальших слідчих дій.

Нагадаємо, 18 жовтня Верховна Рада підтримала законопроект про кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону України. 7 листопада рішення парламенту затвердив президент Петро Порошенко.

Законопроект передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до трьох років за незаконний перетин держкордону. Якщо порушення було вчинене повторно або групою осіб, відповідальність посилюється – позбавлення волі від трьох до п'яти років. Найсуворіше покарання передбачається за описане порушення із застосуванням зброї – позбавлення волі до восьми років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: