Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Оксана Корчинська

Читать на русском
Корчинська виконала менш ніж половину обіцянок. Їй потрібно встигнути до кінця каденції домогтися проведення ремонту доріг у зоні проведення ООС.
Оксана Корчинська

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Оксана Корчинська (фракція Радикальної партії Олега Ляшка).

Корчинська пройшла до Верховної Ради в листопаді 2014 року за номером 24 в списку Радикальної партії Олега Ляшка. Вона є першою заступницею голови комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я. За час каденції Корчинська дала 28 обіцянок, включаючи передвиборчі програмні обіцянки партії, з яких 7 виконала (25%), а 9 – провалила.

Півтора року тому Корчинська запевнила, що зареєструє законопроект про створення на базі клінічної лікарні «Феофанія» шпиталю та реабілітаційного центру для учасників АТО.

«Сьогодні ми з кількома хто не зрадив Господа Бога і, сподіваюся, народ України, депутатами пишемо новий проект, за яким все ж передамо «Феофанію» нашим бійцям АТО як великий реабілітаційний центр. І приміщення – під новий госпіталь. Тому що те, що у них відбувається зараз на Печерську, це неможливо», – заявила Корчинська в ефірі Всесвітньо-Броварського телебачення.

Зараз «Феофанія», як і раніше, знаходиться на балансі Держуправління справами і надає лікувальні послуги виключно держслужбовцям. Корчинська з 13 липня до 13 грудня 2018 року зареєструвала кілька законопроектів, але серед них немає документа про створення на базі «Феофанії» госпіталю для учасників АТО.

Провалила Корчинська передвиборчу обіцянку «радикалів» про створення громадського антикорупційного корпусу, який буде займатися скаргами громадян щодо фактів про корупційні дії. Передбачалося, що до складу цього корпусу увійдуть ветерани військових дій на Сході.

За чотири роки нардепи фракції не ініціювали жодного проекту закону про створення подібної структури. Відповідно до законодавства України головними превентивними антикорупційними структурами і органами, які ведуть боротьбу з корупцією в Україні, є Національне агентство з питань боротьби з корупцією, Національне антикорупційне бюро, Державне бюро розслідувань, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Міністерство внутрішніх справ.

Не змогли «радикали» виконати відверто популістську обіцянку зі своєї передвиборчої програми, що сім'ї, де є двоє дітей, будуть визнані багатодітними і будуть отримувати відповідну державну допомогу. Представники «Радикальної партії Олега Ляшка» не зареєстрували жодної законодавчої ініціативи з цього приводу.

Корчинська виконала обіцянку, що новий корпус Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» буде відкритий.

«Нова будівля матиме двоповерхове відділення онкології, дитячу онкогематологію з системою очищенням повітря, відділення для лікування гнійних захворювань і мікрохірургію. Загалом буде налічуватися 27 відділень, з яких 9 поки не мають аналогів в Україні. Новий «Охматдит» зможе приймати 30 тисяч дітей щорічно, замість сьогоднішніх 20 тисяч», – заявила нардеп.

У квітні 2016 року міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що в добудову нового корпусу дитячої лікарні «Охматдит» необхідно вкласти близько 2 млрд гривень до 2019 року. При цьому він додав, що сумнівається в успішності цього проекту.

Через три місяці Кабмін затвердив оновлений проект «Охматдиту», вартістю у 3,2 млрд гривень, а через два тижні були заарештовані три колишніх директора «Укрмедпроектбуду», на балансі якого перебував «Охматдит». Чиновників підозрювали в розкраданні бюджетних коштів, виділених на будівництво додаткового лікувально-діагностичного комплексу дитячої лікарні.

Рік тому Кабмін прийняв рішення про введення в експлуатацію першої черги оновленого комплексу «Охматдиту» та її повноцінний запуск.

Впоралася нардеп й з передвиборчою обіцянкою «радикалів» домагатися введення заборони на продаж землі для ліквідації нелегального земельного ринку. Вона тричі голосувала за продовження мораторію на продаж землі.

Також Корчинська виконала передвиборчу програмну обіцянку – сприяти прийняттю закону про вибори за відкритими списками. Вона підтримала проект Виборчого кодексу України авторства Андрія Парубія, Леоніда Ємця, Олександра Черненка. Проектом кодексу передбачається зміна виборчого законодавства України. Зокрема, запроваджується механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків.

До кінця каденції Корчинській потрібно виконати ще 12 обіцянок. Зокрема, сім місяців тому вона заявила про намір домагатися проведення ремонту доріг в зоні проведення ООС.

Також нардеп обіцяла домагатися звільнення працівників поліції, які незаконно зупиняли бійців ВСУ в Луганській області.

На початку 2018 року Корчинська заявила, що подасть законопроект, що створює рівні умови для будівництва храмів різних конфесій на території лікувальних установ.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: