Кредитори хочуть підвищення пенсійного віку. До чого це призведе?

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Подальше підвищення пенсійного віку – крок до зростання соціальної напруги в суспільстві та подальшого збіднення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи заяву представників Світового банку про те, що підвищення пенсійного віку неминуче в майбутньому.

«Річ у тім, що просто підвищенням пенсійного віку, а іншими словами, скороченням витрат, у нас скорочується й життя. Якщо йти шляхом підвищення пенсійного віку, то це говорить лише про те, що мета цього – урізати витрати на виплати. Однак за рахунок цього питання пенсійного забезпечення не вирішити», – зазначив Невмержицький.

За його словами, Пенсійний фонд наповнюється абсолютно іншими механізмами. В першу чергу потрібно реформувати економіку та створювати приватні пенсійні фонди.

«Але щоб приватні пенсійні фонди працювали, потрібно провести цілий комплекс заходів із захисту інвесторів. На жаль, у нас це довга перспектива. В нас дуже багато фінансових компаній, які перебувають під жорстким корупційним тиском, грубо кажучи. Вони в принципі не виживають, навіть якщо мають позитивні наміри на розбудову й ведення нормального бізнесу», – пояснив він.

Насамперед потрібна державна підтримка таких компаній. Приватні пенсійні фонди запрацюють у нас лише тоді, коли стабілізується фінансово-економічна та політична ситуація. Зараз цього очікувати не доводиться, додав економіст.

«Підвищення пенсійного віку спрямоване на урізання витрат. Захід, схожий на збільшення податків, акцизів. Так, цей механізм можливий. Але він не нескінченний. У підсумку він не призводить до вирішення навіть короткострокових проблем, але може спровокувати соціальну напругу», – констатував він.

Експерт він не виключив, що підвищення пенсійного віку може бути новою умовою кредиторів для отримання чергового валютного траншу, оскільки певною мірою це знижує витрати.

«Однак тоді потрібно порівнювати пенсійний вік із рівнем пенсійного забезпечення країн ЄС. Там працює, наприклад, страхова медицина. Для нас ці показники незрівнянні. Для того, щоб якось вирівнювати ситуацію, потрібно вирішувати комплексно економічні проблеми», – резюмував Євген Невмержицький.

Закон про загальне пенсійне забезпечення Верховна Рада ухвалила 3 жовтня 2017 року, він набув чинності 11 жовтня. Згідно з цим законом, розмір пенсії кожного громадянина України розраховується за новою формулою й залежить від страхового стажу, а також розміру заробітної плати під час трудового періоду життя.

Раніше в Мінсоцполітики заявляли, що протягом 10 років підвищувати пенсійний вік не будуть.

Інтерв'ю міністра соцполітики Андрія Реви «Слову і Ділу» читайте на нашому порталі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: