Зрив продажу «Центренерго»: чому всі активи українців коштуватимуть дешево

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Майже всі державні підприємства в проблемному стані. Особливо ті, де не було реформи корпоративного управління, не впроваджувались якісь нові наглядові ради, новий менеджмент. Там, де це зроблено, справи трохи кращі, де нічого не зроблено – все погано.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив заступник голови Стратегічної групи радників за підтримку реформ Павло Кухта, оцінюючи скасування приватизації «Центренерго».

«По суті, майже весь державний сектор є великим джерелом корупції. По-друге, конкурс щодо «Центренерго» скасували, оскільки є також питання до керівника Фонду держмайна щодо нерозкриття кінцевих бенефіціарів та нестачі певних документів. Однак якщо залишити це осторонь, то ми маємо проблему з тим, що на конкурс не прийшли сильні конкуренти – великі іноземні компанії», – зазначив Кухта.

За його словами, на конкурс прийшли сумнівні маленькі українські та білоруські компанії. Грубо кажучи, інвестори були не тієї якості. Крім того, є питання щодо зв’язків з РФ.

«Ціла низка проблем, які вже позначилися формально юридично та документально, що й дало можливість просто зупинити цей конкурс», – констатував він.

Однак це показує, якою є ситуація на держпідприємствах і наскільки невисокою є довіра інвесторів до приватизації. Тому так важко залучити інвестора, додав експерт.

Приватизація в Україні для «чайників»: навіщо вона потрібна та як проходитимеУ листопаді парламент у першому читанні схвалив законопроект про приватизацію. Після підсумкового ухвалення документа близько 3,5 тисячі держпідприємств можна буде передати в приватні руки. Слово і Діло розбиралося, навіщо і як це буде відбуватися.

«Тим паче «Центренерго» – це регульований сектор, підприємство, яке залежить від вугілля, що постачається всередині України. Якщо його потрібно імпортувати, то це дорожче. Є ціла низка питань. Загалом, зрозуміло, що серйозним системним інвесторам, які могли б принести серйозні кошти в компанію й покращити роботу, компанія не цікава», – пояснив він.

Відповідно, це вже проблема для нас. Державний сектор, який ще кілька років тому був цікавим для приватизації, куди ще можна було залучити великі інвестиції, вже став проблемою, уточнив фахівець.

«Ми бачимо, що державний сектор постійно деградує через корупцію, через розкрадання, а в підсумку вартість і користь від цих підприємств швидко втрачається», – акцентував він.

На його думку, в такій ситуації критика з приводу того, що ціна продажу «Центренерго» занизька, недоречна. Навіть за таку ціну жодна серйозна компанія не прийшла.

Хтось хоче оцінювати підприємство за тим, як могло би бути. Однак ці підприємства корумповані, розкрадені, перебувають у проблемному регульованому секторі, де постійно є впливи, когось під когось намагаються підігнути й так постійно, підкреслив економіст.

У таких умовах підприємства дорого коштувати не будуть, наголосив він.

«Ба більше, проблема не лише в приватизації держпідприємств за таку ціну, а ще й у тому, що всі приватні активи – фірми, компанії, виробничі активи, навіть квартири – коштуватимуть дешево. У нас бідна, корумпована, проблемна економіка. Всі активи коштуватимуть дешево. Бідність українців походить суто з умов, створених у державі. Інших причин немає. Збагачення не буде, поки ці проблемні речі не виправлені», – пояснив експерт.

Наразі не варто очікувати, що під час виборів проводитиметься серйозна приватизація.

«Це дуже складно. Однак після виборів до проблеми треба повертатися й думати, як провести приватизацію так, щоб інвестор прийшов, якщо хочеться, щоб було хоч якесь пожвавлення економіки, а держпідприємства не розікрали повністю», – резюмував Павло Кухта.

Раніше «Слово і Діло» розбиралося, навіщо взагалі потрібна приватизація в Україні та як вона відбуватиметься. Детальніше – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: