Підвищення зарплат і соцстандартів: чого чекати в 2019 році

Читать на русском
Василь Юрчишин

Середня зарплата наступного року, ймовірно, зростатиме трохи більше, ніж рівень інфляції. Хоча тут важливо враховувати, про який рівень інфляції йдеться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи перспективу підвищення зарплат.

«Цілком можливо, що середня зарплата зростатиме більше, ніж інфляція. Хоча тут важливо враховувати, про який рівень інфляції йдеться. Якщо це показник 7-8%, який записаний у бюджеті, то, звичайно, набагато вище. Реальний показник – близько 12%. Приблизно на стільки ж – 12-14% – і зросте середня зарплата», – зазначив Юрчишин.

Він звернув увагу, що це вже тенденція декількох останніх років, коли середня зарплата трохи перевищує рівень інфляції. Однак важливіша проблема пов'язана не із зарплатою, а з мінімальними соцстандартами.

«Якщо щодо мінімальної зарплати хоча б якось збираються здійснити підвищення, то інші мінімальні стандарти, наприклад, прожитковий мінімум, допомога з безробіття, рухаються більш низьким темпом», – констатував експерт.

«Рухатися до усереднених показників потрібно, але важливо ще й те, що буде з прожитковим мінімумом, наскільки він реалістичний та чи дає можливість хоч якось зводити кінці з кінцями, а не просто існувати. Є питання, наскільки все це ув'язується із системою субсидій для малозабезпечених. Навряд чи в цьому питанні варто чекати якогось прориву», – пояснив він.

На його думку, загальна картина та динаміка, ймовірно, буде такою ж, як цього року.

«Так, є невелика поправка на вибори. Зазвичай під виборчі процеси підкидають більше грошей, але це не стільки реальне поліпшення добробуту, скільки показове. Можливо, збільшать, наприклад, мінімальні зарплати та пенсії не на 100 гривень, а на 105. Імовірно, за задумом, це має щось продемонструвати», – резюмував Василь Юрчишин.

Нагадаємо, 8 вересня 2018 року президент України Петро Порошенко пообіцяв, що до кінця 2018 року буде ухвалене рішення про підвищення мінімальної заробітної плати майже до 4200 гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: