Як змінилася купівельна спроможність пенсіонерів?

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

За січень-жовтень 2018 року в Україні знизилася купівельна спроможність пенсіонерів.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і Діло».

За його словами, при розрахунку купівельної спроможність пенсіонерів на середню пенсію враховували середній розмір пенсійної виплати на січень 2018 року й на жовтень 2018 року та ціни на хліб, борошно й макарони за січень і жовтень поточного року. Тобто на ті продукти, які входять до раціону пенсіонерів кожного дня, адже м'ясо та риба з’являються на столі або на вихідні, або взагалі лише на свята.

Так, зокрема, за даними Пенсійного фонду України, середній розмір пенсійних виплат на 1 січня 2018 року становив 2479 гривень, а на 1 жовтня – 2577 гривень, тобто вони зросли за 9 місяців на 4%.

На початок року загальна кількість пенсіонерів була 11,7 мільйона, а станом на жовтень уже на 287 тисяч менша, уточнив він.

Ціни на продукти: в Україні сильно подорожчали пшоно та моркваВ Україні за цей рік подорожчали всі базові продукти. Значно зросла ціна на сало, пшоно, моркву та яйця.

«Якщо темпи скорочення кількості людей пенсійного віку будуть такими ж, то за 31 рік в Україні не буде жодного пенсіонера. І питання дефіциту Пенсійного фонду вирішиться саме собою», – зазначив Дорошенко.

Оскільки більшість людей пенсійного віку отримують субсидію, то переважну частину грошей вони витрачають на їжу та ліки. Тому купівельна спроможність у соціальних продуктах визначає їхнє існування, додав він.

За його словами, за десять місяців поточного року купівельна спроможність знизилася на головні продукти пенсіонера.

Далі Дорошенко наводить ціни на продукти, які складають основний раціон пенсіонера. Так, у січні 2018 року можна було на середню пенсію придбати 237 буханок батона, а в жовтні 2018-го – 215 буханок. Динаміка споживання демонструє зменшення на 22 буханки батона, або 9%. У січні 2018 року середньої пенсії було достатньо на 172 кілограми пшеничного хліба, в жовтні 2018-го – лише 155 кілограмів. Динаміка споживання з початку року: зменшення на 17 кілограмів, або на 10%. У січні 2018 року пенсіонер міг дозволити собі в середньому 166 кілограмів вітчизняних макаронів, у жовтні 2018-го – 155 кілограмів. Динаміка споживання з початку року -11 кілограмів, або -7%.

Експерт підкреслив, що динаміка зменшилася й у ситуації з борошном. Підвищилася вона лише щодо картоплі.

«Лише картопля принесла трохи позитиву, але невелике можливе зростання споживання картоплі не компенсується значнішим зменшенням доступності інших важливих продуктів. У січні 2018 року – 385 кілограмів. У жовтні 2018 року – 395 кілограмів. Динаміка споживання з початку року +10 кілограмів, або +3%», – резюмував Дорошенко.

«Слово і Діло» розбиралось, як змінилася ціна базових продуктів харчування цього року.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» відстежило, як змінювалася ціна на сало з 2014 до 2018 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: