Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ігор Котвіцький

Читать на русском
Котвіцький виконав лише три обіцянки з 13. Причому всі зобов'язання нардепа перед виборцями були дані чотири роки тому в передвиборчій програмі.
Ігор КотвицькийСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ігор Котвіцький (фракція «Народного фронту»).

Котвіцький пройшов до Верховної Ради за загальнодержавним багатомандатним округом 48-м номером у списку НФ. Він є членом комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. За час каденції Котвіцький дав 13 обіцянок, з яких 3 виконав (23%), а 5 – провалив.

Всі обіцянки Котвіцького належать до передвиборчої програми «Народного фронту». Він впорався з програмним запевненням посилювати соціальний захист тих, хто захищає Батьківщину, проголосувавши за більшість проектів законів на цю тему. Зокрема, нардеп підтримав законодавчу ініціативу щодо зарахування мобілізованим військової служби для призначення пенсії на пільгових умовах, а також законопроект про доповнення переліку осіб, які мають право на пенсію нарівні з військовослужбовцями строкової служби та членами їхніх сімей.

Ще дві виконані програмні обіцянки Котвіцький, можна сказати, отримав «автоматом». Зобов'язання оновити Стратегію національної безпеки України й розробити нову Військову доктрину, в якій Росія буде визначена як держава-агресор, від «Народного фронту» взявся виконати Олександр Турчинов. Тому всі представники НФ також виявилися причетними до результатів його роботи.

Обіцянку сприяти в наданні житла сім'ям загиблих під час АТО нардеп провалив, оскільки не підтримав проект закону щодо реалізації державних житлових програм, ухвалений Радою 16 березня 2017 року.

Документ дозволив родинам загиблих під час проведення АТО скористатися державною підтримкою в розмірі 50 відсотків вартості будівництва (придбання) доступного житла або пільгового іпотечного житлового кредиту.

Також Котвіцький був відсутній під час голосування законопроекту про особливості подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру (ухвалений 15 березня 2016 року), проваливши обіцянку запровадити обов'язкову перевірку декларацій чиновників, політиків, суддів.

Документ зобов'язав із 2016 року подавати електронні декларації народних депутатів, чиновників, прокурорів, суддів. Крім того, була запроваджена кримінальна та адміністративна відповідальність за недостовірність поданих даних, а за запитом НАЗК декларант зобов'язаний їх надати в обов'язковому порядку.

Був відсутній депутат і на голосуванні законопроекту щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, тим самим проваливши передвиборче запевнення сприяти в наданні необхідного медичного обслуговування учасників бойових дій.

Закон значно розширив коло осіб, які мають право на пільги під час медобслуговування. З понад 20 різних видів пільг учасникам УБС надається безкоштовне отримання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів; першочергове безоплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів); безкоштовне санаторно-курортне лікування або отримання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування.

Не було нардепа й під час ухвалення проекту закону про Національне антикорупційне бюро та Національне агентство з питань запобігання корупції, тому він провалив обіцянку сприяти в створенні незалежного антикорупційного органу.

До кінця каденції Котвіцький має виконати ще 5 програмних передвиборчих обіцянок «Народного фронту». За рік йому потрібно встигнути допомогти в реформуванні армії та інших структур сектора безпеки і оборони, а також домогтися залучення міжнародних організацій і донорів до відновлення територій держави, які постраждали від агресії.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: