Справа про держзраду: які лазівки використовує захист Януковича

Читать на русском
Павло Диканьадвокат Небесної сотні

Справа зараз радше стосується політики. Це яскрава ілюстрація якості законодавства, що використовується в кримінальному процесі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив адвокат сімей Небесої Сотні, юрист Павло Дикань, оцінюючи відтермінування виступу Януковича в суді через травму коліна.

«Судді не можуть вирішити, чи вони до розумних, чи до красивих. Це або заочний, або очний процес. Якщо це заочний процес, як визначено, то жодного виступу Януковича взагалі бути не може. Він має з’явитися до суду й прийняти рішення, яке буде визначене судом. Якщо це заочний процес, то яке останнє слово може бути взагалі?», – зазначив Дикань.

Такою невизначеністю в законодавстві, безумовно, користується захист, який посилається на Європейську конвенцію з прав людини, що визначає право на захист, додав він.

Однак, за його словами, вона не визначає права на захист у заочному процесі.

«Якщо був проведений заочний процес, то людина має подати апеляцію або з’явитися до суду. Лише два варіанти. У нас виходить і те, і інше. До суду не з’являтимусь, але скажу останнє слово. Такого не буває», – уточнив адвокат.

На його думку, наразі цей процес є просто паплюженням судової влади.

«Так, захист користується недоліками законодавства. Прокуратура має заперечувати, а суд – ухвалити рішення. Вони вирішили чекати. Чого вони чекають? Тут можуть бути різні варіації – зміни влада чи поки Януковича вилікують. Цього ніхто не знає», – уточнив експерт.

При цьому він звернув увагу на заяву захисту про те, що Януковича можуть відправити на лікування до Ізраїлю.

«Це насправді було б не так уже й погано. Ми б нарешті з’ясували, чи перебуває він у міжнародному розшуку. Генпрокуратура говорить, що так, щонайменше в справі Сухолуччя. Було б цікаво, якби його затримали. Адвокати говорять, що в червоному списку його немає. Однак практика – критерій істини. Тоді б стало зрозуміло, хто бреше більше», – підкреслив адвокат.

Загалом, буде Янукович лікуватися чи ні, не має жодного стосунку до справи про державну зраду, наголосив він.

«Справа ведеться в заочному судочинстві. Жодного виступу Януковича в такому разі бути взагалі не може. Справа проста, її мали завершити ще навесні, але саме недоліки законодавства не дозволяють трактувати законодавство, бо це справа суду, який мав заявити, що це заочний процес, окреслити загальні засади заочного законодавства, визначити безоплатного адвоката. Якщо він не справляється, то надати іншого, але не маніпулювати», – резюмував Павло Дикань.

Нагадаємо, в квітні 2017 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що судовий процес над Януковичем триватиме кілька місяців.

За даними «Слова і Діла», два роки тому президент Петро Порошенко пообіцяв, що Віктора Януковича судитимуть заочно.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: