Ціни на газ в Україні: чи є можливість зменшити рахунки

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Газ в ідеалі має коштувати стільки, скільки він коштує реально. Однак для цього мав би існувати ринок газу для населення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, оцінюючи ціни на газ в Україні.

«У нас є маса свого виробництва, потужності зберігання. У нас ціна на газ буде інакшою, ніж на європейському ринку, якщо буде конкуренція. Конкурентів наразі немає. Ціна штучно зроблена постановою Кабміну, йдеться про положення про постачальника зі спеціальними зобов’язаннями. Постанова фактично спотворює ринок, тому його й немає», – зазначив Павлюк.

Питання не в тому, чи потрібно піднімати ціну, а в тому, як ми використаємо кошти від підвищення цін на газ, додав він.

За його словами, на сьогодні варто порушити питання модернізації країни загалом.

Ціна на газ для українців зросла: що раніше обіцяли політикиУкраїнці з 1 листопада платитимуть за газ на 23,5 відсотки більше. Що раніше з приводу вартості газу обіцяли політики, розбиралося Слово і Діло.

«Це питання того, як наявний ресурс розміняти на той ресурс, який нам потрібен. Ресурс, який ми маємо зараз, – це газ та доходи до бюджету. Нам потрібна модернізація міської інфраструктури та житлового сектору, будівель. Якщо ми зараз маємо доходи від газу, то було б правильно спрямовувати їх у модернізацію житлового сектора», – пояснив експерт.

Якби ці кошти вкладали в модернізацію країни, то високе питоме споживання впало б удвічі, а, можливо, й у два з половиною-три рази. Відповідно, ми б зменшили рахунки за газ, уточнив він.

«Це в середній перспективі дасть нам можливість скоротити залежність від цього газу. Інакше нам із цього кола не вирватися», – підкреслив енергетик.

Єдине, чого на сьогодні бракує, то це пояснення, куди йдуть гроші. Ну й, відповідно, немає механізму використання цих коштів. Фонд енергоефективності не може нормально стартувати третій рік, акцентував він.

«Крім того, слід створити Фонд модернізації муніципальної інфраструктури, в якому можна давати масштабну підтримку для муніципальних проектів у країні. Наприклад, заміна теплотрас, встановлення акумуляторів чи інших систем», – резюмував Святослав Павлюк.

Нагадаємо, українці з 1 листопада платять за газ на 23,5% більше. Раніше ми писали, що з приводу вартості газу обіцяли політики.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: