Канада відправить моніторингову місію на вибори. Все буде по-чесному?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

В Україні ніколи не було особливих застережень щодо проходження міжнародних спостерігачів. Вони точно ніколи не шкодять прозорості процесу. Інше питання, що тактика більшості спостережних місій не є дуже ефективною.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Дуда, оцінюючи присутність канадської моніторингової місії на виборах-2019.

«Міжнародна місія не передбачає постійної присутності на дільницях. Якби міжнародні спостерігачі були постійно присутні на дільницях, це мало би більший ефект. Однак, як правило, їх небагато в розрізі виборчої дільниці. Вони просто обирають рейдову форму присутності. Це не завжди добре й не дає можливості фіксувати порушення, які трапляються», – зазначив Дуда.

Наприклад, видачу бюлетенів іншій особі, маніпуляції під час підрахунку голосів не факт, що вони зафіксують, уточнив експерт.

Звичайно, це добре, що Канада формує свою місію, мабуть, ЄС також сформує свою місію. Міжнародні спостерігачі – це додатковий фактор міжнародного визнання, але присутність місії не дає того ефекту, якого хотілося б, додав політолог.

За його словами, роль міжнародних спостерігачів не остання, але потрібно змінювати методику спостереження.

Хто з політиків наобіцяв більше за всіх у листопадіГройсман обіцяв, що воєнний стан не продовжуватимуть, Ляшко запевнив, що більше не братиме кредитів, а Бриль узявся ліквідувати черги до дитсадків.

«Однак є об’єктивна причина, чому вони не можуть бути присутні на дільницях. Дільниць до війни було близько 33 тисяч. Зараз буде трохи менше. Однак це все одно дуже багато. Навіть 27 тисяч дільниць – дуже багато. Стільки людей немає. А щоб спостереження було належним, потрібно в день голосування хоча б дві особи на дільницю. Це реалізувати дуже складно. Висилають 100-200 людей, що також нелегко», – пояснив експерт.

Спостерігачі мають знати законодавство, типові можливості фальсифікацій, щоб цьому запобігти. Якби хоча б на окружних виборчих дільницях вони забезпечили спостереження, якби вони здійснювали довгострокове спостереження до дня голосування, коли відбувається підкуп, то це мало би більший ефект, підкреслив він.

«Хоча місії все одно приносять користь. Все ж таки основна роль буде за офіційними вітчизняними спостерігачами. Тут уже питання не до доброї волі Канади, а до всіх суб’єктів виборчого процесу, які зможуть налагодити спостереження. Часто спостерігачі в нас банально не підготовлені. Це призводить до багатьох порушень, хоча є спостерігачі. Вже зараз потрібно розпочинати підготовку», – резюмував Андрій Дуда.

Нагадаємо, Верховна Рада затвердила датою проведення виборів президента України 31 березня 2019 року.

Хто з політиків наобіцяв більше за всіх у листопаді – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: