Як працюють міністри Гройсмана. Дайджест обіцянок Кабміну з 31 жовтня до 4 грудня

Читать на русском

У листопаді члени Кабінету міністрів дали набагато більше обіцянок, ніж у жовтні, – 61 нове запевнення. Ще 21 обіцянку чиновники виконали, а 20 – провалили. Традиційно найбільше напланував прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Теми, які цікавили урядовців, здебільшого стосувалися інфраструктури (27% запевнень), національної безпеки (15%), охорони здоров’я та економіки (по 10%).

Як подарунок під ялинку прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв, що з 1 січня 2019 року відбудеться перерахунок пенсій військовим пенсіонерам.

«Держбюджет-2019. З 1 січня 2019 року відбудеться перерахунок пенсій військовим пенсіонерам. З 1 березня – масштабний автоматичний перерахунок пенсій майже 12 мільйонам пенсіонерів», – написав він у Twitter.

Коли жителі Сміли та ще кількох міст на початку листопада мерзли вдома біля холодних батарей, глава уряду пообіцяв ініціювати відставку деяких мерів за зрив опалювального сезону.

Також Гройсман заявив про намір запропонувати Верховній Раді проведення нового етапу децентралізації в країні.

«Я вважаю, що прийшов час ухвалення конституційних змін у частині децентралізації. Де визначити сьогодні і обласний рівень, і виконкоми, і контроль з боку держави, як це робиться в європейських країнах, і закріпити розподіл повноважень за принципом субсидіарності. Це все потрібно зробити. Тому ми зараз готуємось і запропонуємо парламенту новий етап проведення децентралізації в країні», – заявив він.

Вдалося прем’єру виконати запевнення, що в 2018 році запустять потяг із Києва до аеропорту «Бориспіль». Дійсно, 30 листопада «Укрзалізниця» запустила експрес, який за 35 хвилин доїжджає від залізничного вокзалу до «Борисполю». Вартість проїзду – 80 гривень. Весь рухомий склад експреса складають польські рейкові автобуси Pesa. Кожен вагон розрахований на 81 сидяче місце та спеціальні інклюзивні площі для людей з інвалідністю. Щоправда, на другий день після відкриття маршруту один із потягів зламався.

Є на рахунку прем’єра й декілька провалених обіцянок у листопаді, зокрема щодо ремонту доріг.

«Вже цього року ділянка від Львівської області до Вінницької області й ділянка від Вінницької області до Умані будуть відремонтовані», – сказав Гройсман наприкінці травня.

Коли 21 листопада 2018 року в уряді повідомили, що сезон ремонту доріг добіг кінця, то ремонт обіцяних ділянок магістралі Львів – Херсон не був завершений. Невідремонтованими залишилися ділянки магістралі поблизу Хмельницького, Вінниці, Умані та у Вінницькій області. Відповідно до даних карти «Укравтодору», завершити ремонт цих ділянок заплановано в 2019 році.

Не встигли завершити ремонт багатостраждальної автомобільної дороги Одеса – Рені, яку віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон обіцяв завершити у 2018 році. Остаточно дороги мають зробити вже в 2019 році.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян провалив обіцянку про те, що в 2018 році будуть капітально відремонтовані понад 4 тисячі кілометрів державних доріг. Але як повідомив сам міністр 23 листопада (коли вже закінчився сезон) в одному з інтерв’ю, в 2018 році було відремонтовано 3 тисячі 500 кілометрів доріг.

Степан КубівНародний депутат України
Кубів запевняє, що воєнний стан не вплине на систему соціальних виплатСказано 3 грудня 2018 р.Статус обіцянки: Архів

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак планував восени 2018 року подати на розгляд Кабміну базовий законопроект про відходи. Але в прес-службі міністра нам повідомили, що останній день подання пропозицій та зауважень до законопроекту «Про управління відходами» – 8 грудня. Після цього його подадуть на розгляд уряду. А вже після затвердження Кабінетом міністрів законопроект потрапить до парламенту.

Як і обіцяв міністр закордонних справ України Павло Клімкін, Україна отримала безвізовий режим із Катаром.

«Після ОАЕ працюємо над безвізом із Кувейтом і Катаром та над спрощенням візового режиму із Саудівською Аравією. Незабаром відкриємо для українців майже всю Перську затоку», – написав він у Twitter. 2 листопада набула чинності угода між Кабінетом міністрів України та урядом Катару про взаємне скасування візових вимог.

На початку листопада міністр юстиції Павло Петренко пообіцяв подати до Ради законопроект про доступ до державних сервісів у сільській місцевості.

«Ми даємо зараз цілу низку ініціатив, щоб українці в селі мали доступ до всіх сервісів: і отримання паспортів, і реєстрація спадщини, і реєстрація свого власного майна. Чекайте. Дійсно, Міністерство юстиції зараз планує зробити великий проект по доступу до державних сервісів у сільській місцевості … Наступного тижня ми вийдемо з таким проектом до парламенту», – пообіцяв міністр і за кілька днів проект закону був поданий до Верховної Ради.

Віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів запевнив, що воєнний стан не вплине на вчасні виплати всіх соціальніх платежів, допомоги, пенсій і зарплат.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали, скільки та які обіцянки давали члени Кабміну в жовтні.

Як працюють Порошенко та його команда, можна подивитися в дайджесті обіцянок АПУ з 2 до 29 листопада.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: