Як вплине блокада портів на економіку Маріуполя та Бердянська?

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Українські порти Маріуполя та Бердянська в Азовському морі заблоковані Російською Федерацією для руху суден. З Азовського моря відправляються не лише судна з Бердянська та Маріуполя з аграрною та металургійною продукцію. Азовське море – це ще й море, в якому є українські рибалки.

Таку думку в своєму блозі висловив економіст, експерт-аналітик Борис Кушнірук, передає «Слово і Діло».

Якщо говорити про металургійну та аграрну продукцію, то ситуація не критична в тому плані, що там нічого не зупиниться, це питання лише логістики, підкреслив він.

«Доведеться транспортувати потягами до портів Миколаєва й Одеси на Чорноморськ тощо, саме там буде більше навантаження. Безперечно, це робить експорт дорожчим і знижує конкурентність Маріуполя та Бедянська. Але це допустимо», – зазначив Кушнірук.

На його думку, навряд чи внаслідок блокади, яку влаштовує Росія, люди в тих регіонах залишаться без роботи.

Цього не буде, якщо не буде вторгнення, але все залежить від результатів виборів, уточнив він.

Воєнний стан в Україні: які обмеження та заборони можуть запроваджувати в країніВоєнний стан діє в десяти областях України до 26 грудня. Поки жодні права та свободи українців не обмежували.

«Усі розуміють, що вони зробили ставку на Юлію Тимошенко. Сподіваються, що якщо переможе вона, то будуть грати іншу гру. Хоча і та, і та гра передбачає ліквідацію української держави. Питання в тому, яким чином», – пояснив експерт.

Якщо переможе Порошенко, то вони спробують військовим чином, відкрито робити вторгнення. Але до цього часу створюватимуть максимальні перешкоди для наших підприємств того регіону, що вже зробили, коли збудували Керченський міст. Там обмежили фактично вантажні кораблі, що погіршило умови, констатував він.

Що менший корабель, то витрати на перевезення більші, додав фахівець.

«Безперечно, будуть певні втрати, але не критичні. Варто очікувати повномасштабного вторгнення», – резюмував Борис Кушнірук.

Раніше в інтерв'ю німецькому Funke Media Group президент України Петро Порошенко заявив, що Росія намагається отримати наземний коридор з окупованого Донбасу на окупований Крим, захопивши Маріуполь і Бердянськ.

У Кремлі назвали звинувачення на свою адресу абсурдними.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: