НАБУ отримало доступ до документів Запорізького алюмінієвого комбінату

Читать на русском
У Національному бюро розслідують можливе протиправне відчуження активів Запорізького алюмінієвого комбінату.

Детективи Національного антикорупційного бюро отримали доступ до документів Запорізького алюмінієвого комбінату в кримінальному провадженні про можливе протиправне відчуження активів.

Відповідне рішення виніс слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в документі, під час досудового розслідування встановлено, що між ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» та ТОВ «Науково-виробничий кооператив «Метінвест Плюс» у квітні 2016 року був укладений договір про надання послуг. Згідно з положеннями цього договору, «Метінвест Плюс» зобов'язувалося своїми силами й засобами здійснити переплавку наданих ЗАлК елементів мідної обшивки електролізних ванн і надалі повернути перероблені елементи назад комбінату. На виконання зазначеного договору «Метінвест Плюс» було передано для переробки 40,450 т елементів мідної обшивки. При цьому посадовцями ЗАлК забезпечений безперешкодний вивіз із виробничих територій заводу вищезазначених елементів обшивки.

Як відзначав детектив у клопотанні, фірмою «Метінвест Плюс» не були виконані зобов'язання з переробки наданого металу, а елементи мідної обшивки загальною вартістю 4,47 млн ​​грн не були повернуті й реалізовані третім особам. Також у НАБУ вказали, що у вересні 2016 року, між ЗАлК і ТОВ «Інтерторгмаш» укладений договір. Згідно з ним, ЗАлК як постачальник зобов'язувався реалізувати металобрухт виду брухту конструктивного від комплекту електролізних ванн вартістю 20,13 млн грн із розрахунку 2250 грн за тонну. При цьому детектив вказав, що всупереч положенням ст. 8 закону України «Про акціонерні товариства» посадовими особами ЗАлК не забезпечене проведення незалежної оцінки вартості відчужуваного активу.

Крім того, детектив додав, що загалом ЗАлК було реалізовано 920,13 т брухту чорного металу на загальну суму 2,07 млн ​​грн. Він також вказав, що відповідно до розпорядження Кабінету міністрів України, ЗАлК включений до переліку об'єктів, що підлягають приватизації в 2017 році. Відповідно до ст. 12 ЗУ «Про приватизацію державного майна», з моменту ухвалення рішення про приватизацію об'єкта, щодо його майна та земельної ділянки, на якій розташований такий об'єкт, забороняється здійснення операції (дій) внаслідок яких може статися відчуження зазначеного майна або зменшення його вартості. Детектив відзначав, що з огляду на вказані обставини подальша реалізація металобрухту не проводилася.

В обґрунтуванні клопотання детектив відзначав, що згідно з висновком експерта, ринкова вартість брухту чорного металу становить від 3421 до 3440 грн за тонну. Крім того, згідно з висновком експерта загальна сума заниження вартості відчужених 920,13 т активів становить 1,07 млн ​​грн. Таким чином, посадовими особами ЗАлК протягом 2016 року в порушення положень чинного законодавства здійснене протиправне відчуження активів підприємства загальною вартістю понад 5 млн грн.

Також детектив вказав, що під час досудового розслідування встановлено, що на початку квітня 2016 року між ЗАлК і невідомим ФОП укладений договір на проведення незалежної оцінки, предметом якого є проведення оцінки майна комбінату з метою його реалізації або здачі в оренду. З огляду на вищевикладене, в Національного бюро виникла необхідність у дослідженні обставин, пов'язаних із оплатою послуг з проведення оцінки майна ЗАлК. У зв'язку з цим детективи просили суд надати доступ до інформації з банківського рахунку цього ФОП. Суддя клопотання задовольнив.

Крім того, НАБУ отримало доступ до документів ЗАлК, а саме: оригіналів договорів комбінату, в тому числі з «Інтерторгмаш» і «Метінвест Плюс»; копій локальних нормативних актів, якими регламентується порядок укладання угод, здійснення оцінки та відчуження майна товариства, посадових інструкцій осіб, відповідальних за ведення договірної та облікової роботи в ЗАлК, а також оригіналів вхідної та вихідної кореспонденції між ЗАлК, Фондом державного майна України та/або його територіальними підрозділами, суб'єктами господарювання, які перебували із ЗАлК у договірних відносинах із 2016 до 2018 року.

Як відомо, журналісти проекту «Схеми» з'ясували, що частина ЗАлК відійшла бізнесмену Віталію Кропачову ще до початку приватизації й за вдвічі нижчою ціною. Також, за їхньою інформацією, наглядова рада комбінату погоджувала передачу в оренду майже 14 тис. кв. м цехів терміном на два роки компанії, яка пов'язана з Кропачовим.

Нагадаємо, суд заарештував майно Запорізького алюмінієвого комбінату. Також ЗАлК відновив виробництво. Раніше Запорізький комбінат остаточно забрали в росіян на користь України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: