Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олена Колганова

Читать на русском
Колганова виконала більше половини передвиборчих обіцянок. Їй необхідно встигнути до кінця каденції залучити донорів до відновлення Донбасу.
Олена КолгановаСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олена Колганова (фракція «Народного фронту»).

Колганова пройшла до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом 28-м номером у списку «Народного фронту». Вона є секретарем комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я. За час каденції Колганова дала 13 обіцянок, з яких 8 виконала (62%) й жодної не провалила.

Усі обіцянки Колганової належать до передвиборчої програми НФ. Нардеп виконала намір сприяти в наданні житла сім'ям загиблих під час АТО, голосуючи за відповідні законопроекти. Фракція НФ усім складом присутніх підтримала держбюджет-2016, яким виділялася субвенція в розмірі 300 мільйонів гривень для поліпшення житлових умов сім'ям загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в АТО, а також для інвалідів I-II групи з числа таких військовослужбовців.

Крім того, Колганова підтримала держбюджет-2017, який передбачав субвенції в розмірі 330 мільйон гривень місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за отримання житла для сімей загиблих учасників АТО.

Нардеп виконала обіцянку ініціювати оновлення антикорупційного законодавства шляхом запровадження декларування чиновниками, політиками, суддями, працівниками прокуратури доходів і витрат з обов'язковою перевіркою цих відомостей. Вона підтримала законопроект щодо особливостей подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру.

Цим законом із 2016 року народні депутати, чиновники, прокурори, судді зобов'язані подавати декларації в електронному вигляді. За недостовірність поданих даних передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність. За запитом НАЗК декларант має надати дані в обов'язковому порядку.

Також Колганова виконала обіцянку оновити антикорупційне законодавство шляхом розкриття структури власності підприємств до кожного конкретного бенефіціара.

Три роки тому нардеп підтримала законопроект щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції. Документ усунув протиріччя в антикорупційних законах, які не дозволяли нормально провести конкурс на посаду голови Бюро, ставили під сумнів декларування майна публічними службовцями. До того ж НАБУ отримало можливість займатися перевіркою бенефіціарів власників юридичних осіб.

До кінця каденції Колгановій потрібно виконати ще 5 обіцянок. Зокрема, передвиборче запевнення НФ – домагатися притягнення міжнародних організацій і донорів до відновлення й розвитку територій держави, які постраждали від агресії.

Три роки тому Рада ухвалила проект закону про ратифікацію Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком. Зазначений законопроект передбачає забезпечення потреб переселенців, відновлення основних інфраструктурних об'єктів у Донецькій і Луганській областях, які перебувають під контролем української держави. Реалізація проекту розрахована до 2020 року. Колганова не голосувала за цей законопроект.

Серед передвиборчих обіцянок НФ було запевнення не допустити скасування або скорочення субсидій малозабезпеченим громадянам на оплату комунальних послуг. Фракція підтримувала всі проекти держбюджетів, в яких передбачене виділення коштів на виплату субсидій.

Сумнівна доля програмної обіцянки «Народного фронту» про сприяння в будівництві та облаштуванні державного кордону, більш відома як проект «Стіна».

Передбачалося, що до 2018 року на проект виділять близько 4 мільярдів гривень, хоча згідно з початковим планом, йшлося про 1 мільярд гривень. Однак у 2015 році в бюджеті знайшлося лише 400 мільйонів, а в державних кошторисах 2016 та 2017 років – по 200 мільйонів гривень.

Депутати від НФ неодноразово відстоювали в парламенті фінансування будівництва «Стіни» на кордоні з державою-агресором, незважаючи на спроби «Опозиційного блоку» зупинити його. Нардеп Андрій Тетерук пропонував внести поправки до проект закону про держбюджет-2017 про фінансування будівництва «Стіни» за рахунок конфіскованих коштів. У підсумку Рада ухвалила зміни до держбюджету, заклавши 500 мільйонів гривень на роботи зі зміцнення державного кордону з РФ. Відзначимо, що фракція майже всім складом присутніх підтримала цю ініціативу.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: